Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Toimintapäivät Kiponniemessä 2.-3.9.2024 - Tule mukaan!

Tule mukaan KRELLIn toimintapäiville 2.-3.9.2024 Kiponniemen toimintakeskukseen (Kiponniementie 84, Jyväskylä)  Lue lisää

Ruoka-apua tarjolla. Ruoka-apu.fi -sivustolla voit etsiä lähimmät jakelupaikat

Vuonna 2020 eläkeläisistä 13,6 prosenttia oli pienituloisia. Huoli rahan riittämisestä on todellisuutta monelle. Koko väestöstä 10,4 prosenttia pelkää, että rahat eivät riitä ruokaan. Lue lisää

Millaisia asioita vanhetessa on hyvä huomioida? Mistä tietoa?

Kaipaatko koottua tietoa ikäihmisten hyvinvointia ja terveyttä koskevista aiheista? Lue lisää

Teemavuosi 2024 ”Muista minut” kutsuu kohtaamaan lähimmäisiä

Ideoita teemavuoteen Lue lisää

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla Joensuussa 23.5.2024 - Ilmoittaudu mukaan

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla pidetään torstaina 23.5.2024 Joensuussa, Rantakylän kirkossa (Rantakylänkatu 2, Joensuu). Lue lisää

Minä muistan sinut - ystäväni: Terttu - uskollinen ystävä

Terttu - uskollinen ystävä. Olit meren rannalta, kalastajaperheen lapsikatraan tytöistä vanhin. Osasi oli jo hakea omaa leipäpuuta. Menit Noormarkkuun Ahlströmin virkamiehen perheen kotiapulaiseksi. Niinpä menin minäkin. Olin ... Lue lisää

Tampereella iloittiin liikunnasta

Eläkeläisnaiset venyttelemässä pihalla

Kuva: Päivi Kyyrö

kolme eläkeläistä jumppaamassa

Kuva: Päivi Kyyrö

Iloa liikkeelle ‑päivä järjestettiin UKK-instituutin tiloissa Tampereella. Päivä toteutettiin yhteistyössä Ikinuoret ry:n ja UKK-instituutin kanssa. 

Teksti ja kuvat: Päivi Kyyrö

 

 

Päivän aikana liikuttiin ja kuultiin luentoja liikunnan merkityksestä terveydelle sekä toimintakyvyn ylläpidolle. Tutkimusjohtaja Harri Sievänen puhui yli 65-vuotiaiden liikuntasuosituksista ja toimintakyvyn kannalta keskeisistä kunnon osa-alueista. Tämän jälkeen harjoiteltiin tasapainoa tasapainoradalla, osallistuttiin tuolijumppaan ja saatiin kuntosaliohjausta.

Iltapäivällä tutkija, fysioterapeutti Radhika Patil luennoi siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa ja että liikunta sopii kaikille ja jokaiselle löytyy sopiva liikuntamuoto.

– On tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet, että lihaskuntoa voidaan parantaa vielä 90-vuotiaana.  Liikunta vaikuttaa kaikista eniten niihin, jotka ovat liikkuneet vähemmän. Jos aloittaa tosi huonolta tasolta, näkee suurimmat erot, kertoo Radhika Patil.

– Liikunnan tulisi olla nautinnollinen asia.  Jos ei ole ikinä harrastanut liikuntaa, siihen on varmasti jokin syy, miksi liikunta ei ole ollut miellyttävää.

Jokainen arkielämässä tehty liike vaikuttaa myös luustoon. Itse luiden lujuuteen ei vanhemmalla iällä voi valtavasti enää vaikuttaa, mutta tärkeää on kiinnittää huomiota lihasten vahvistamiseen ja toimintakyvyn säilyttämiseen. Varsinkin vanhempien ihmisten on hyvä kiinnittää huomiota liikunnan turvallisuuteen. Kuntosaliliikunnassa tulee huomioida, että ei muodostu virheasentoja. Siksi se olisi hyvä aloittaa ammattilaisen ohjauksessa.

Radhika Patil muistuttaa, että kaikkien ei välttämättä tarvitse harrastaa kuntosaliliikuntaa vaan myös kotiaskareet, kuten kaupassakäynti ja vedenkantaminen, ovat liikuntaa. Päivärutiineihin olisi hyvä lisätä porraskävelyä, joka kehittää voimaa ja tasapainoa sekä nilkkojen notkeutta. Tasapainon harjoittamisen voi yhdistää moniin liikkumismuotoihin.

Iloa liikkeelle ‑päivän aikana ei ehtinyt puutua penkkiin, sillä luennot olivat sopivan mittaisia ja sopivin välein lähdettiin liikkumaan. Päivän päätteeksi käveltiin kauniissa luonnossa ja sitten olikin jo venyttelyn aika.  Osallistujat iloitsivat päivästä täysin rinnoin ja toivoivat, että samanlainen päivä toteutettaisiin uudelleen. Päivän järjestämisestä kiitokset kuuluvat erityisesti Iloa liikkeelle ‑päivän pääkoordinaattorille, Ikinuoret ry:n puheenjohtajalle Tuula Kivimäelle.


mp3 liite

Liikunta sopii kaikille ja sen tulisi olla nautinnollista. Päivi Kyyrön haastateltavana tutkija, fysioterapeutti Radhika Patil UKK-instituutista.
Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.