Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Varokaa huijareita - hyödyntävät koronaviruksenpelkoa

Julkaistu 18.3.2020 Kristillinen Eläkeliitto Lue lisää

Erakoitumiskalenteri - miten saada aika kulumaan eristyksissä ja sisätiloissa

Suomi on poikkeusoloissa koronaviruksen vuoksi. Yli 70-vuotiaita velvoitetaan pysymään nyt erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Haluamme piristää teitä jäseniä pilke silmäkulmassa keksityllä ... Lue lisää

Musiikki hoitaa Kuuntele

Mukana menossa – ohjelmasarjaa lähetettiin Radio Deissä  arkiaamuisin syksyllä 2016 Ohjelmat on toimittanut Päivi Kyyrö. Lue lisää

Kuuntele ajatuksia vanhuudesta, unelmista ja ihastuksista

Kuuntele eri ikäisten ajatuksia vanhuudesta, unelmista ja ihastuksista Kristillisen Eläkeliiton Ystäväpysäkki-radio-ohjelmassa TÄSTÄ Lue lisää

Kristillisen Eläkeliiton kevätjuhlat 24.4.2020 Mikkelissä PERUTTU

Kristillisen Eläkeliiton hallitus on keskustellut koronavirustilanteesta ja päättänyt perua vuosikokouksen ja kevätjuhlan 24.4.2020 Mikkelissä, koska jäsenistömme koostuu riskiryhmään kuuluvista, ikäihmisistä. Näin noudatamme hallituksen ja THL:n suosituksia. Lue lisää

Miksi liikunta on hyvinvointini kannalta tärkeää?

Juttu on julkaistu Kristellissä 3/2018 Lue lisää

Koronataidetta - Millaisia ajatuksia koronavirus sinussa herättää?

Voisitko kuvata tuntemuksia taiteen keinoin? Lue lisää

Mitä viisivuotias ajattelee koronasta?
Vuosista viis-elämä kantaa! -leiri 4.-5.6.

Tervetuloa Kristillisen Eläkeliiton kesäiselle leirille Kauniaisiin 4 - 5.6.2020. Voit tulla leirille yksin tai ottaa mukaan vaikkapa lapsesi, lapsenlapsen (vähintään 7 vuotiaan), ystävän tai puolison. Lue lisää

Kristillinen Eläkeliitto juhli nelikymppisiään Valamossa

Mukana menossa 40 vuotta -näytelmässä keskusteltiin tuloeroista. Kuvassa Siiri (Tuula Kivimäki) ja Alma (Anna Rissanen)

Syksyisenä lokakuun viikonloppuna juhlittiin Heinävedellä, Valamon luostarin upeissa maisemissa, 40-vuotiasta Kristillistä Eläkeliittoa.

Valamon luostarin rauhallinen ilmapiiri ja kaunis luonto tarjosivat krelliläisille mitä mainioimmat puitteet rauhoittua arjen keskellä, kohdata ystäviä ja juhlia yhdessä. Monille liiton juhlat ovat niitä kaikista odotetuimpia tapahtumia, jolloin pääsee vihdoin tapaamaan kauempana asuvia tuttavia.

Yhdeksän vuotta Krellin toiminnassa mukana ollut Sirkka Suonpää Sastamalasta oli innoissaan juhlista. 

– On kiva nähdä ihmisiä, joilla on samanlainen kristillinen näkemys. Muissa eläkeliitossa ei aina arvosteta kristillisyyttä, mutta täällä saa olla ihan oma itsensä. Juhlilla on tärkeää juuri se, että tapaa eri puolelta Suomea ihmisiä, joilla on yhteinen elämänkatsomus. Tuntuu hyvältä, että jo 40 vuotta kristityt ovat kokoontuneet tällä tavoin yhdessä, Suonpää iloitsi.

Valamo oli juhlapaikkana monille mieleinen. Illan hämärtyessä ympäristö muuttui pilkkopimeäksi, mutta se ei tunnelmaa latistanut. Näin huoneista löytyville taskulampuillekin löytyi selitys ja käyttötarkoitus. Saatiin hauskoja yhteisiä muistoja, kun suunnistettiin lamppujen kanssa rakennusten välillä.

– Valamo tuntuu erilaiselta kuin jos olisi vaikka Helsingissä, jossa on kova vilinä ja touhu. On niin hiljaista ja rauhallista, että on hyvä keskittyä näihin asioihin. On ollut oikein kiva paikka, kertoi Sirkka Suonpää.

Perhe koolla

Lauantain juhlassa oli ennätysmäärä osallistujia, kun yli 300 ihmistä oli koolla yhtä aikaa. Siinä eivät istumapaikatkaan meinanneet riittää. Juhlapuheessa Tuusniemen seurakunnan kappalainen Paula Hagman-Puustinen vertasi Krelliä perheeseen, joka tekee kaikkensa yhteisen hyvän eteen. Hänelle kristityt eläkeläiset ovat tulleet tutuiksi omassa seurakunnassa, sillä krelliläiset ovat voineet kokoontua vuosia seurakunnan tiloissa.

 

Myös Kristel-kuoro palveli juhlilla uskolliseen tapaansa. Kristel-kuoron esiintymiset ovat aina odotettuja, ja kuoron toiminta on tärkeää siihen osallistuville. Terttu Metsälä Kristel-kuorosta kertoi olleensa Krellin toiminnassa ja Kristel-kuorossa yli 10 vuotta.

– 15-vuotiasta saakka olen laulanut eri kuoroissa. Olen kuitenkin jättänyt muut kuorot pois ja olen nykyään vain Kristel-Kuorossa. Se on mieluista, kun on samanikäisten joukko, joka kokoontuu. Se on vähän niin kuin juhliin menisi, kun lähtee kuoroharjoituksiin. Siitä tulee mukava olo.

Mukana menossa 40 vuotta

Lauantain juhlassa nähtiin Mukana menossa 40 vuotta -näytelmä, jossa käytiin läpi asioita 40 vuoden ajalta. Erilaisia teemoja käsiteltiin Krellin sekä yhteiskunnan muutoksen kautta. Näytelmässä nähtiin jopa koko kansan suosikkihahmo, Uuno Turhapuro. Tärkein sanoma oli, että yhteiskunnallisten muutosten, ristiriitojen ja konfliktien keskellä kuljetaan kohti yhteistä päämäärää toinen toistaan tukien ja kannustaen. Yhdistyksiin mahtuu paljon eri tavoin ajattelevia ihmisiä, mutta erilaisuus ei ole ongelma, vaan se voidaan nähdä rikkautena. Kristilliseen arvomaailmaan pohjautuva työ antaa tilaa myös lähimmäisenrakkaudelle ja palvelemiselle.

Näytelmä koostui kolmesta osasta, joissa oltiin yhdistyksen kokouksessa ja mielenosoituksessa. Viimeisessä osassa oltiin nykyhetkessä pohtimassa, mistä saataisiin uusia vastuunkantajia yhdistykselle. Myös ajankohtainen pakolasiteemaa oli esillä. Näytelmässä oli mukana viisi eläkeläistä, Antero Sala, Esko Ojala, Tuula Kivimäki, Eila Korjala ja Erkki Laitinen sekä kaksi muusikkoa, Elina ja Joose Kyyrö. Lisäksi mukana oli opettaja Anna Rissanen. Käsikirjoituksesta vastasi pääasiassa näytelmän ohjannut Päivi Kyyrö ja kertojan osuuksista Antero Sala. Tekijät olivat innoissaan projektista ja jännittivät kovasti, millaisen vastaanoton näytelmä saa.

– Näytelmästä on tullut yllättävän paljon kehuja. Etukäteen jännitimme, että mitenköhän tämä porukka ottaa vastaan näytelmän, kun oli Uuno Turhapurokin mukana. Jo ensimmäinen naurunhörähdys kuitenkin vapautti meidät, tuumasi näytelmän tekoon osallistunut, Kristillisen Eläkeliiton hallituksen jäsen, Antero Sala.

Yhdessä ollaan vahvoja

Sunnuntain juhlassa Teuvo V. Riikonen nauratti ihmisiä huumoripitoisella puheellaan. Leppoisa puhetyyli ei kuitenkaan tarkoittanut köyhää sisältöä. Riikonen puhui tärkeistä asioista, erityisesti yhteiskunnan arvoista. Oman elämänsä esimerkkejä käyttäen hän pohti esimerkiksi syrjäytymisen ongelmaa ja vastuunkantajien sitouttamisen vaikeutta. Krellin hän totesi vastaavan mitä parhaimmalla tavalla yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen, ovathan monet löytäneet oman paikkansa sekä uusia ystäviä yhdistystoiminnan kautta. Nostettiinpa puheessa esiin myös se, miten vanhat ja nuoret pitäisi saada toimimaan enemmän yhdessä. Siinä uudenlaista haastetta jokaisen yhdistyksen toimintaan.

Juhlien päätteeksi monet osallistujat vaikuttivat sangen tyytyväisiltä viikonlopun antiin.

 – Oli onnistunut juhla, parhaat mahdolliset puitteet. Oli yllättävän paljon väkeä ja juhla oli hyvin suunniteltu sekä toteutettu. Kaikki muutkin ovat puhuneet samaa. Näistä juhlista näemme sen, kuinka vahvoja olemme, kun tulemme eri puolelta yhteen. Näille juhlille on selvä sosiaalinen tilaus ja näiden järjestämistä aiotaan ehdottomasti jatkaa, summasi Antero Sala.