Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Musiikkiterapeutin vinkkejä eläkeläisten mielenterveyteen

Kysyimme musiikkiterapeutti Oona Kentziltä eläkeläisten mielenterveydestä ja musiikin mahdollisuuksista mielenterveyden ylläpitämisessä. Lue lisää

Testamentti - tahdon ilmaisu omaisuuden kohtalosta

Testamentti eli jälkisäädös on tahdonilmaisu, jolla henkilö ilmoittaa tahtonsa omaisuutensa kohtalosta kuolemansa jälkeen. Testamentin avulla rahojaan voi ohjata haluamaansa suuntaan, vaikkei itse olekaan niitä enää käyttämässä. Lue lisää

Miesapua Lahden kristillisissä eläkeläisissä - KUUNTELE!

Ystäväpysäkillä 2019 keskustellaan ajankohtaisista asioista ja tutustutaan krelliläisiin Lue lisää

Asiakaslähtöisyys hyvän hoidon taustalla

Teksti: Hanna Forsgren-Autio Kuvat: Hanna Mäkipää Kristelli 3/2019 Lue lisää

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlat Seinäjoella 24.-25.10.2019

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlat ja syyskokous pidetään Seinäjoen helluntaiseurakunnassa 24.-25.10.2019. Lue lisää

Turvallinen elämä on Kristillisen Eläkeliiton teema 2019

Kristillisen Eläkeliiton vuoden 2019 teemana on turvallinen elämä. Toivomme, että teema innostaa yhdistyksiä olemaan mukana kullekin sopivalla tavalla. Olemme ideoineet paikallisyhdistyksille mahdollisen toteutuksen. Tähän liittyvän materiaalin saa pyynnöstä liiton toimistolta. Lue lisää

Tänään Radio Patmoksessa, Suunnanmuutoksessa Irmeli ja Jorma Jousmäki klo 19.10

Irmeli ja Jorma Jousmäki tietävät mitä on kun ruoka on vähissä. He myös tietävät miten ihmeellisellä tavalla Jumala voi auttaa puutteen keskellä. Lue lisää

Ilmoittaudu järjestöpäiville Porissa, Silokalliossa 4.-5.11.2019

Järjestöpäivät Porissa, Silokalliossa 4.-5.11.2019 Lue lisää

KYSELY- Kuinka mielekästä vapaaehtoistyö on? Millaista tukea tarvitset?

Vastaa Kristillisen Eläkeliiton kyselyyn TÄSTÄ Lue lisää

Kristillinen Eläkeliitto juhli nelikymppisiään Valamossa

Mukana menossa 40 vuotta -näytelmässä keskusteltiin tuloeroista. Kuvassa Siiri (Tuula Kivimäki) ja Alma (Anna Rissanen)

Syksyisenä lokakuun viikonloppuna juhlittiin Heinävedellä, Valamon luostarin upeissa maisemissa, 40-vuotiasta Kristillistä Eläkeliittoa.

Valamon luostarin rauhallinen ilmapiiri ja kaunis luonto tarjosivat krelliläisille mitä mainioimmat puitteet rauhoittua arjen keskellä, kohdata ystäviä ja juhlia yhdessä. Monille liiton juhlat ovat niitä kaikista odotetuimpia tapahtumia, jolloin pääsee vihdoin tapaamaan kauempana asuvia tuttavia.

Yhdeksän vuotta Krellin toiminnassa mukana ollut Sirkka Suonpää Sastamalasta oli innoissaan juhlista. 

– On kiva nähdä ihmisiä, joilla on samanlainen kristillinen näkemys. Muissa eläkeliitossa ei aina arvosteta kristillisyyttä, mutta täällä saa olla ihan oma itsensä. Juhlilla on tärkeää juuri se, että tapaa eri puolelta Suomea ihmisiä, joilla on yhteinen elämänkatsomus. Tuntuu hyvältä, että jo 40 vuotta kristityt ovat kokoontuneet tällä tavoin yhdessä, Suonpää iloitsi.

Valamo oli juhlapaikkana monille mieleinen. Illan hämärtyessä ympäristö muuttui pilkkopimeäksi, mutta se ei tunnelmaa latistanut. Näin huoneista löytyville taskulampuillekin löytyi selitys ja käyttötarkoitus. Saatiin hauskoja yhteisiä muistoja, kun suunnistettiin lamppujen kanssa rakennusten välillä.

– Valamo tuntuu erilaiselta kuin jos olisi vaikka Helsingissä, jossa on kova vilinä ja touhu. On niin hiljaista ja rauhallista, että on hyvä keskittyä näihin asioihin. On ollut oikein kiva paikka, kertoi Sirkka Suonpää.

Perhe koolla

Lauantain juhlassa oli ennätysmäärä osallistujia, kun yli 300 ihmistä oli koolla yhtä aikaa. Siinä eivät istumapaikatkaan meinanneet riittää. Juhlapuheessa Tuusniemen seurakunnan kappalainen Paula Hagman-Puustinen vertasi Krelliä perheeseen, joka tekee kaikkensa yhteisen hyvän eteen. Hänelle kristityt eläkeläiset ovat tulleet tutuiksi omassa seurakunnassa, sillä krelliläiset ovat voineet kokoontua vuosia seurakunnan tiloissa.

 

Myös Kristel-kuoro palveli juhlilla uskolliseen tapaansa. Kristel-kuoron esiintymiset ovat aina odotettuja, ja kuoron toiminta on tärkeää siihen osallistuville. Terttu Metsälä Kristel-kuorosta kertoi olleensa Krellin toiminnassa ja Kristel-kuorossa yli 10 vuotta.

– 15-vuotiasta saakka olen laulanut eri kuoroissa. Olen kuitenkin jättänyt muut kuorot pois ja olen nykyään vain Kristel-Kuorossa. Se on mieluista, kun on samanikäisten joukko, joka kokoontuu. Se on vähän niin kuin juhliin menisi, kun lähtee kuoroharjoituksiin. Siitä tulee mukava olo.

Mukana menossa 40 vuotta

Lauantain juhlassa nähtiin Mukana menossa 40 vuotta -näytelmä, jossa käytiin läpi asioita 40 vuoden ajalta. Erilaisia teemoja käsiteltiin Krellin sekä yhteiskunnan muutoksen kautta. Näytelmässä nähtiin jopa koko kansan suosikkihahmo, Uuno Turhapuro. Tärkein sanoma oli, että yhteiskunnallisten muutosten, ristiriitojen ja konfliktien keskellä kuljetaan kohti yhteistä päämäärää toinen toistaan tukien ja kannustaen. Yhdistyksiin mahtuu paljon eri tavoin ajattelevia ihmisiä, mutta erilaisuus ei ole ongelma, vaan se voidaan nähdä rikkautena. Kristilliseen arvomaailmaan pohjautuva työ antaa tilaa myös lähimmäisenrakkaudelle ja palvelemiselle.

Näytelmä koostui kolmesta osasta, joissa oltiin yhdistyksen kokouksessa ja mielenosoituksessa. Viimeisessä osassa oltiin nykyhetkessä pohtimassa, mistä saataisiin uusia vastuunkantajia yhdistykselle. Myös ajankohtainen pakolasiteemaa oli esillä. Näytelmässä oli mukana viisi eläkeläistä, Antero Sala, Esko Ojala, Tuula Kivimäki, Eila Korjala ja Erkki Laitinen sekä kaksi muusikkoa, Elina ja Joose Kyyrö. Lisäksi mukana oli opettaja Anna Rissanen. Käsikirjoituksesta vastasi pääasiassa näytelmän ohjannut Päivi Kyyrö ja kertojan osuuksista Antero Sala. Tekijät olivat innoissaan projektista ja jännittivät kovasti, millaisen vastaanoton näytelmä saa.

– Näytelmästä on tullut yllättävän paljon kehuja. Etukäteen jännitimme, että mitenköhän tämä porukka ottaa vastaan näytelmän, kun oli Uuno Turhapurokin mukana. Jo ensimmäinen naurunhörähdys kuitenkin vapautti meidät, tuumasi näytelmän tekoon osallistunut, Kristillisen Eläkeliiton hallituksen jäsen, Antero Sala.

Yhdessä ollaan vahvoja

Sunnuntain juhlassa Teuvo V. Riikonen nauratti ihmisiä huumoripitoisella puheellaan. Leppoisa puhetyyli ei kuitenkaan tarkoittanut köyhää sisältöä. Riikonen puhui tärkeistä asioista, erityisesti yhteiskunnan arvoista. Oman elämänsä esimerkkejä käyttäen hän pohti esimerkiksi syrjäytymisen ongelmaa ja vastuunkantajien sitouttamisen vaikeutta. Krellin hän totesi vastaavan mitä parhaimmalla tavalla yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen, ovathan monet löytäneet oman paikkansa sekä uusia ystäviä yhdistystoiminnan kautta. Nostettiinpa puheessa esiin myös se, miten vanhat ja nuoret pitäisi saada toimimaan enemmän yhdessä. Siinä uudenlaista haastetta jokaisen yhdistyksen toimintaan.

Juhlien päätteeksi monet osallistujat vaikuttivat sangen tyytyväisiltä viikonlopun antiin.

 – Oli onnistunut juhla, parhaat mahdolliset puitteet. Oli yllättävän paljon väkeä ja juhla oli hyvin suunniteltu sekä toteutettu. Kaikki muutkin ovat puhuneet samaa. Näistä juhlista näemme sen, kuinka vahvoja olemme, kun tulemme eri puolelta yhteen. Näille juhlille on selvä sosiaalinen tilaus ja näiden järjestämistä aiotaan ehdottomasti jatkaa, summasi Antero Sala.