Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
MUUTOS! Liiton syyskokous pidetään Kouvolassa 24.10.2020

Syysjuhlat Kiteellä on valitettavasti jouduttu perumaan koronatilanteen vuoksi. Lue lisää

Erakoitumiskalenteri - kuuntele korona-ajan ajatuksia, tekstejä ja runoja.

Erakoitumiskalenterissa kysellään korona-ajan ajatuksia, luetaan jäsenten lähettämia tekstejä ja runoja. Luetaan myös välillä Kristelli-lehden luonnollista palstaa. Ohjelman on toimittanut Päivi Kyyrö. Lue lisää

Ajankohtaiset STM:n ohjeet koronavirustilanteeseen

Alla olevasta linkistä pääset STM:n sivulle, jonne on koottu kaikki sosiaali- ja terveysministeriön antamat koronavirustilannetta koskevat päätökset, viranomaisohjeet ja suositukset. Lue lisää

Vuosista viis - elämä kantaa! Kutsu kirjoittamaan sinulle tärkeästä hetkestä.

Elämässä on hetkiä, päiviä, jotka piirtyvät syvästi muistiimme. Ne vaikuttavat meissä vielä vuosien, vuosikymmentenkin jälkeen. Haluaisitko kertoa kirjoittamalla jonkin muistosi, joka on jäänyt tärkeänä mieleesi. Lue lisää

Harjoita muistiasi ja tue niin aivojesi terveyttä

www.muistipuisto.fi Sivusto sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Käyttäjä oppii puistossa myös aivojen toimintakykyä edistäviä keinoja. Muistipuisto on kehitetty käyttäjälähtöisesti Miina ... Lue lisää

Ajatuksia koronasta taiteen keinoin

Tältä sivulta näet jäsenistön lähettämiä korona-teoksia. Lue lisää

PUHEENJOHTAJAN PALSTA

 

Yhdessä vaikka yhteyksiä rajoitetaan!

 

Toimintaamme  niin piiritasolla kuin yhdistystasollakin vuosittain pyrimme toteuttamaan yhdessä päätetyn toimintasuunnitelman mukaisesti. Vuoden 2020 teema "Vuosista viis-elämä kantaa" rohkaisee meitä ikääntyviä elämään jokaista hetkeä ja uutta armon päivää Jumalalta saatuna lahjana. Elämässä kantavia voimia ovat: Usko, toivo ja rakkaus. Ne kuuluvat kristittynä elämiseen. Toivo antaa näköaloja elämään vaikeidenkin, joskus jopa mahdottomien tilanteiden kohdalla. Kaiken keskellä on olemassa Jumalan rakkaus. Jumala tarjoaa ihmiselle mahdollisuuden pelastukseen ja eheytymiseen jo tämän ajan keskellä. Usko on luottamista hyvään Jumalaan.

Vuositeemallamme on oma merkityksensä, näin ajattelen erityisesti nyt, kun yllättäen olemme kokemassa historiallista tilannetta; yhteiskunnassamme on otettu poikkeuslait käyttöön. Jo joulukuussa 2019 alkoi Wuhanissa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Nyt koronavirusepidemia on levinnyt maailmanlaajuiseksi ja Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut epidemian pandemiaksi 11.3.2020. Osalle tartunnan saaneista infektio on todella vakava, maailmanlaajuisesti kuolleisuus on 1% - 6% iin. Presidentti Sauli Niinistö ennakoi tulevaa puheessaan valtiopäivän avajaisissa 5.2.2020: "Viime viikkojen uutiset koronaviruksen leviämisestä ovat jälleen korostaneet terveysturvallisuuden tärkeyttä. Toivoa sopii, ettei tämä virus kaikkein pahimpia pelkoja toteuttaisi, mutta pandemian mahdollisuutta ei voi sulkea pois." Presidenttimme totesi myös, ettei laajaa leviämistä tyystin voida estää verkottuneessa maailmassamme.

Me ikäihmiset kuulumme riskiryhmään, erityisesti yli 70 vuotiaita on monin tavoin kehoitettu pysymään poissa paikoista, joissa on paljon ihmisiä. Se tarkoittaa kotona olemista ja toivotaan, että kaupassakäyntiin ja asioiden hoitoon ikäihmiset saisivat apua. Me olemme kaikki vastuussa itsestämme ja lähimmäisestämme. Yhteydenpito on nyt rajoitettua. Mutta tästäkin me selviämme yhdessä.

Hämeen piirissämme olimme valmistautumassa maaliskuussa pidettäväksi suunniteltuun jäsenkokoukseemme Riihimäellä. Maamme hallituksen antamien ohjeiden ja rajoitusten mukaan jouduimme perumaan kevätjuhlan ja vuosikokouksen 18.3. Kevään ja kesän aikana seuraamme tilannetta ja määritämme uuden ajan. Myös Krellin Liitto ja paikallisyhdistykset ovat toimineet ohjeiden mukaan ja tilaisuuksia on peruutettu.

Toiminnassamme tapahtuu siis muutoksia. Toivon, että tässä tilanteessa luomme uudenlaisia yhteyksiä, välitämme ja huolehdimme toisistamme vaikkakin se tapahtuu ns. etänä. Itselleni oli ilahduttava kokemus muutama päivä sitten, kun posti toi keväisen postikortin lapsenlapseltani, jonka kanssa paitsi tapaamme niin yleensä keskustelemme puhelimessa tai WhatsApissa tai skybessä. Ilo sai minut myös lähettämään hänelle kortin kiitokseksi. Lapsenlapseni viesti oli: "Toivottavasti saat ajan kulumaan ja pysyt terveenä". Tässä meille kaikille välittämisen viesti. Uskotaan, että tämä uhkaavakin tilanne tuo meille jotain uutta elämään, asioita voi tehdä erilailla. Tärkein on, että kukaan ei jää yksin ilman apua ja yhteyttä. Fyysisen tapaamisen ja yhteydenpidon sijaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on hyvä vahvistaa henkistä ja sosiaalista yhteyttä.

Tänä keväänä 13.3. vietimme talvisodan loppumisen 80 vuotispäivää. Meillä on muistissa hyvinkin sodan ajat, jolloin rintamilla ja kodeissa rukoiltiin. Rukousta tarvitsemme tänäänkin. Jumala tuntee koko luomakunnan ja maailman tilanteen. Rukous antaa rauhaa sisimpäämme silloin, kun epävarmuus horjuttaa uskoamme.

Vaikeina aikoina Suomessa on rukoiltu. Vahva perinne on siis olemassa. Lainaan tähän Kyösti Kallion sanoja jouluna 1939, jotka sopivat rauhan aikaan ja tähän globaaliin maailman aikaan: "Kehoitan kaikkia, jotka tänä vakavana aikana palvelevat isänmaata, lukemaan Raamattua. Esi-isämme ovat vuosisatojen kuluessa sekä ahdingoissa ja vainoissa että rauhan päivinä ammentaneet siitä elämää, voimaa ja lohtua. Nykyhetkenä kansamme tarvitsee Jumalan Sanan uudestiluovaa voimaa. Omaksukaamme nöyrällä sydämen uskolla sen siunaukset. Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä."

Hyvät lukijat, vahvistakoon Jumalan sana uskoamme -elämä kantaa. Piispa Matti Repo on sanonut rohkaisevat sanat: "Viruksesta selvitään, kun ihminen käyttää hänelle Luojan uskomaa vastuutaan."

Jumalan siunausta ja aurinkoista kevään aikaa!

Leena Rauhala