Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Toimintapäivät Kiponniemessä 2.-3.9.2024 - Tule mukaan!

Tule mukaan KRELLIn toimintapäiville 2.-3.9.2024 Kiponniemen toimintakeskukseen (Kiponniementie 84, Jyväskylä)  Lue lisää

Ruoka-apua tarjolla. Ruoka-apu.fi -sivustolla voit etsiä lähimmät jakelupaikat

Vuonna 2020 eläkeläisistä 13,6 prosenttia oli pienituloisia. Huoli rahan riittämisestä on todellisuutta monelle. Koko väestöstä 10,4 prosenttia pelkää, että rahat eivät riitä ruokaan. Lue lisää

Muista minut -pienryhmätoiminta - Teams-tilaisuus pe 5.4. klo 11-12

Mitä on Muista minut -pienryhmätoiminta? Tule Teamsiin perjantaina 5.4. klo 11–12 kuuntelemaan mistä on kyse. Lue lisää

Millaisia asioita vanhetessa on hyvä huomioida? Mistä tietoa?

Kaipaatko koottua tietoa ikäihmisten hyvinvointia ja terveyttä koskevista aiheista? Lue lisää

Teemavuosi 2024 ”Muista minut” kutsuu kohtaamaan lähimmäisiä

Ideoita teemavuoteen Lue lisää

Musiikkiterapeutin vinkkejä eläkeläisten mielenterveyteen

Kysyimme musiikkiterapeutti Oona Kentziltä eläkeläisten mielenterveydestä ja musiikin mahdollisuuksista mielenterveyden ylläpitämisessä. Lue lisää

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla Joensuussa 23.5.2024

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla pidetään torstaina 23.5.2024 Joensuussa, Rantakylän kirkossa (Rantakylänkatu 2, Joensuu). Lue lisää

Harjoita muistiasi ja tue niin aivojesi terveyttä

www.muistipuisto.fi Sivusto sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Käyttäjä oppii puistossa myös aivojen toimintakykyä edistäviä keinoja. Muistipuisto on kehitetty käyttäjälähtöisesti Miina ... Lue lisää

Minä muistan sinut - ystäväni: Terttu - uskollinen ystävä

Terttu - uskollinen ystävä. Olit meren rannalta, kalastajaperheen lapsikatraan tytöistä vanhin. Osasi oli jo hakea omaa leipäpuuta. Menit Noormarkkuun Ahlströmin virkamiehen perheen kotiapulaiseksi. Niinpä menin minäkin. Olin ... Lue lisää

EETU vaatii kansaneläkeindeksin leikkauksen perumista

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry luovutti syyskuun lopulla eduskuntaryhmille kannanottonsa valtion ensi vuoden talousarvioon. EETU vaatii kansaneläkeindeksin leikkauksen ja suunnitellun jäädyttämisen perumista.

Julkaistu 8.10.2018
Teksti ja kuvat: Vesa Toikka

- Eduskunnan tulisi tulevan vuoden talousarviota käsitellessään tarkastella budjetin vaikutuksia ikääntyneiden kansalaisten näkökulmasta. Ilman nykyisen hallituskauden leikkauspäätöksiä, indeksiin sidotut edut olisivat 3,3 prosenttia suuremmat ja kansaneläkettä saavan kuukausitulot 18 euroa korkeammat, kiteytti EETU:n puheenjohtajana tänä vuonna toimiva Eläkeliiton puheenjohtaja Raimo Ikonen.

– Positiivista esityksessä on mielestämme se, että lisäpanostuksia on löytynyt sekä takuueläkkeen korottamiseen että ylivelkaantuneiden henkilöiden aseman parantamiseen. Tämä auttaa myös ylivelkaantuneita eläkeläisiä, Ikonen totesi.

Kannanottoa olivat luovuttamassa Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta, Svenska Pensionärsförbundetin puheenjohtaja Ole Norrback, Kansallisen senioriliiton puheenjohtaja Anneli Taina, Kristillisen Eläkeliiton puheenjohtaja Leea Hiltunen, Eläkeläisten valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö ja Eläkeliiton puheenjohtaja Raimo Ikonen, joka esitteli kannanoton, sekä Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kemppi, joka toimii tänä vuonna EETUn sihteerinä. Kannanoton ottivat vastaan kansanedustajat Markku Rossi (kesk.), Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Sari Sarkomaa (kok.), Satu Taavitsainen (sd.), Simon Elo (sin.), Leena Meri (ps.), Paavo Arhinmäki (vas.), Mats Löfström (r.) ja Sari Tanus (kd.).

– Minua ottaa syvältä sydämestä se, että eläkeläisiä elää sellaisella toimeentulolla, jossa ulosotot ovat arkipäivää, Sirkka-Liisa Anttila totesi.

Indeksi on ollut vaikea pala hallitukselle. Anttila epäili, että hallitusohjelmaa tehtäessä ei ymmärretty, mitä leikkaus todella vaikuttaa.

– Ensi vuonna ruvetaan valmistelemaan sotu-asioita (sosiaaliturva). Olisi erittäin hienoa, jos te tekisitte oman sotu-ehdotuksenne, Anttila ehdotti.

Kun eduskunta on saanut budjettikirjan, pitäisi Sari Sarkomaan mielestä arvioida, mitä vaikutuksia muutoksilla on eläkeläisille, lapsiperheille ja vammaisille. 

– Indeksin jäädytyksen vaikutuksista pitää ottaa opiksi, Sarkomaa totesi.

– Ei ole oikein jos eläkeläisten verotus on kireämpää. Tiettyjä eroavuuksia on, niitä täytyy kitkeä, hän korosti.

Satu Taavitsainen kiinnitti huomiota kannanoton asiakasmaksuihin. Hän kertoi, että ulosottoon menneiden sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksujen määrä on noussut jatkuvasti. Hänen mielestään kansainvälisten perintäyhtiöiden käyttämisestä pitäisi luopua sote-maksujen perinnässä sekä armahtaa nyt ulosottoon menneet laskut ja aloittaa sote-uudistuksen myötä puhtaalta pöydältä.

Simon Elo myönsi, että hallituksen on täytynyt tehdä kiperiäkin päätöksiä, mm. jäädyttää kansaneläkeindeksi. Hän epäili, että valtion velkaantuminen päättyy pian ja alkaa tulla ylijäämää. Eläkeläiset on yksi merkittävä ryhmä, jolle olisi syytä saada lisää.

Leena Meri totesi, että perussuomalaisissa pidetään huolta, että EETUn kannanotto on aina saatavilla.

– Asumiskulujen nousu on haaste: aina tulee miinusta, vaikka eläkkeet nousevat, Meri pohti.

Paavo Arhinmäki kysyi, miten nykyinen elinkustannusindeksi huomioi eläkeläisten todelliset kustannukset? Pitäisikö käyttää jotain muuta kuin elinkustannusindeksiä?

Mats Löfström piti kannanottoa tärkeänä ja lupasi viedä sen eduskuntaryhmän kokoukseen.

Sari Tanus arvioi, että eläkeläisillä on paljon annettavaa tuleville sukupolville tämän maan hyvinvoinnin rakentamisessa.

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.