Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Sodan opettamat, Tapani Romu - Kuuntele haastattelut

Tapani Romu on yksi heistä, jotka ovat nähneet sodan todellisuuden Suomessa. Hän oli vasta 6-vuotias, kun aikuisten puheet sodasta kantautuivat hänen korviinsa. Lue lisää

Hyvinvointia tukevia sivustoja: neuvoja ja vinkkejä eläkeläisen arkeen

Liikuntaohjeita www.voitas.fi Hyviä liikuntaohjeita, voima- ja tasapainoliikkeitä. Lue lisää

Tue kristilliseen arvomaailmaan pohjautuvaa ikäihmisten toimintaa
KRELLIn syyskokous ja -juhla pe 10.11.2023 Lappeenrannassa

KRELLIn syyskokous ja syysjuhla pidetään perjantaina 10.11.2023. Sammonlahden kirkossa,  Hietakallionkatu 7, 53850 LAPPEENRANTA. Lue lisää

Mikä on edunvalvontavaltuutus ja miksi se on tärkeää tehdä?

kaksi miestä juttelee

Ote Kristelli-lehdestä 1/2018. Juttu on julkaistu lehdessä laajempana, otsikolla "Eläkeläisen pankkiasiat kuntoon".

Haastattelimme Lammin Säästöpankin sijoituspäällikköä Heli Mäenpäätä ja pankkilakimiestä Susanna Hakalaa eläkeläisiä koskettavista pankkiasioista.

Omista rahoista päättäminen

Joidenkin elämässä esimerkiksi sairaus tai tapaturma voi aiheuttaa sen, ettei itse enää kykene huolehtimaan itsestään ja raha-asioistaan. Tällöin edunvalvonta tulee ajankohtaiseksi. Jokaisen olisikin hyvä varautua tekemällä edunvalvontavaltuutus, jossa nimetään itselle edunvalvoja etukäteen.

Usein puhutaan oikeustoimikelpoisuuden menettämisestä: esimerkiksi muistin heikentymisen vuoksi ei ymmärrä enää solmimiaan sopimuksia. Edunvalvontavaltuutus on vastine julkiselle edunvalvonnalle: Edunvalvontavaltuutuksessa henkilö voi itse määrätä edunvalvontavaltuutetukseen kenet tahansa täysi-ikäisen luonnollisen henkilön, jonka oikeustoimikelpoisuutta ei ole rajoitettu. Valtuuttaa voi siis esimerkiksi puolison, ystävän, lapsen tai muun sukulaisen. Pankkilakimies, Susanna Hakala neuvoo.

Edunvalvontavaltuutuksen avulla voi siis itse etukäteen päättää, kuka läheinen huolehtii kaikista taloutta ja terveyttä koskevista asioista silloin, jos valtuutettu ei itse ole siihen kykenevä esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Tilanteessa, jossa edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty ja henkilö on edunvalvonnan tarpeessa, maistraatti nimeää edunvalvojan.

Edunvalvontavaltuutus toimitetaan maistraatissa vahvistamisen jälkeen pankkiin ja pankki antaa sen myötä tilinkäyttöoikeudet ym. valtuutuksessa mainitun laajuuden mukaan. Edunvalvontavaltuutetun oikeuksien laajuus riippuu lähtökohtaisesti siitä, minkä laatuista ja muotoista omaisuutta valtuuttajalla on ja kuinka laajoiksi valtuutetun oikeudet on valtuuttaja halunnut itse määrittää. Hakala kertoo.

Edunvalvontavaltuutus kattaa yleensä tyypillisten raha-asioiden hoidon sekä terveyttä koskevien asioiden hoidon. Lisäksi voidaan kirjata mainintaa esimerkiksi kiinteistön tai asunto-osakkeen myynnistä. Edunvalvontavaltuutukseen voi yhdistää lisäksi esimerkiksi hoitotahtoa koskevia asioita.

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.