Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Toimintapäivät Kiponniemessä 2.-3.9.2024 - Tule mukaan!

Tule mukaan KRELLIn toimintapäiville 2.-3.9.2024 Kiponniemen toimintakeskukseen (Kiponniementie 84, Jyväskylä)  Lue lisää

Ruoka-apua tarjolla. Ruoka-apu.fi -sivustolla voit etsiä lähimmät jakelupaikat

Vuonna 2020 eläkeläisistä 13,6 prosenttia oli pienituloisia. Huoli rahan riittämisestä on todellisuutta monelle. Koko väestöstä 10,4 prosenttia pelkää, että rahat eivät riitä ruokaan. Lue lisää

Muista minut -pienryhmätoiminta - Teams-tilaisuus pe 5.4. klo 11-12

Mitä on Muista minut -pienryhmätoiminta? Tule Teamsiin perjantaina 5.4. klo 11–12 kuuntelemaan mistä on kyse. Lue lisää

Millaisia asioita vanhetessa on hyvä huomioida? Mistä tietoa?

Kaipaatko koottua tietoa ikäihmisten hyvinvointia ja terveyttä koskevista aiheista? Lue lisää

Teemavuosi 2024 ”Muista minut” kutsuu kohtaamaan lähimmäisiä

Ideoita teemavuoteen Lue lisää

Musiikkiterapeutin vinkkejä eläkeläisten mielenterveyteen

Kysyimme musiikkiterapeutti Oona Kentziltä eläkeläisten mielenterveydestä ja musiikin mahdollisuuksista mielenterveyden ylläpitämisessä. Lue lisää

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla Joensuussa 23.5.2024

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla pidetään torstaina 23.5.2024 Joensuussa, Rantakylän kirkossa (Rantakylänkatu 2, Joensuu). Lue lisää

Harjoita muistiasi ja tue niin aivojesi terveyttä

www.muistipuisto.fi Sivusto sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Käyttäjä oppii puistossa myös aivojen toimintakykyä edistäviä keinoja. Muistipuisto on kehitetty käyttäjälähtöisesti Miina ... Lue lisää

Minä muistan sinut - ystäväni: Terttu - uskollinen ystävä

Terttu - uskollinen ystävä. Olit meren rannalta, kalastajaperheen lapsikatraan tytöistä vanhin. Osasi oli jo hakea omaa leipäpuuta. Menit Noormarkkuun Ahlströmin virkamiehen perheen kotiapulaiseksi. Niinpä menin minäkin. Olin ... Lue lisää

Pienet eläkkeet ikääntyneiden suurin ongelma

ihmisiä tilaisuudessa kuuntelemassa

Tutkimuksen julkaisutilaisuus 15.5.2019. 

TIEDOTE / EMBARGO

JULKAISUVAPAA 15.5.2019, KELLO 13:00

Huomisen kynnyksellä -tutkimus:
Pienet eläkkeet ikääntyneiden suurin ongelma

Eläkkeiden pienuus, hoivapalveluiden heikko laatu, yksinäisyys ja sote-palveluiden heikko saatavuus ovat iäkkäiden suurimmat ongelmat Suomessa. Tämä selviää tuoreesta Huomisen kynnyksellä 2019 -tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS Oy Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n toimeksiannosta. Haastatellut ovat 55-84-vuotiaita.

Vastaajista peräti 95 prosenttia oli sitä mieltä, että hoivapalveluiden laaturikkomuksiin pitää puuttua nykyistä herkemmin. 81 prosenttia puolestaan totesi, että ikääntyneiden hoivapalveluiden laatu on luvattoman heikko.

Eläkkeiden pienuus on suurin yksittäin ongelma 51%:n mielestä. Toiseksi nousee hoivapalveluiden laatu (38%).

Eläkkeiden pienuus on ongelmallinen asia varsinkin vähemmän koulutettujen, maatalousyrittäjien, työntekijöiden ja työttömien mielestä. Korkeakoulututkinnon suorittaneista vain 27% pitää eläkkeiden pienuutta suurimpana ongelmana, johtavassa asemassa työskentelevistä tai työskennelleistä 31 ja ylemmistä toimihenkilöstä 30%.

Ikääntyneet kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia

Selkeä enemmistö vastaajista (64 %) kokee olevansa toisen luokan kansalaisia. Ikäihmisistä 74 % arvioi yhteiskunnassamme olevan paljon ikään perustuvaa syrjintää.

Samoin selkeän enemmistön mielestä yhteiskunnassa ihannoidaan liiaksi nuoruutta. Ikääntyneet kokevatkin, että heidät nähdään voimavaran sijasta lähinnä kulueränä, eikä eläkeläisten etuja oteta tarpeeksi huomioon päätöksenteossa.

Sosiaalisen median käyttöä selvitettiin nyt ensimmäisen kerran

Huomisen kynnyksellä -tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa älylaitteiden käyttöä ja sosiaaliseen mediaan osallistumista ikäihmisten keskuudessa.

Älypuhelinta käyttää useita kertoja päivässä 64 % haastatteluun osallistuneista. Pöytätietokoneita, kannettavia tietokoneita ja tabletteja käytetään vähemmän. Laitteesta riippuen 24–32% vastasi käyttävänsä niitä päivittäin. Älylaitteita käytetään monipuolisesti, mutta eniten pankkipalveluiden (80 %) hoitamiseen ja tiedonhankintaan (75 %).

Älylaitteiden käyttäjistä 37 % kertoi käyttävänsä säännöllisesti Facebookia. Toisella sijalla sosiaalisen median palveluista oli YouTube (36 %) ja kolmantena Wikipedia (28 %).

Haastatelluista 55–59-vuotiaista 80 prosenttia kertoi käyttävänsä älypuhelintaan useita kertoja päivässä, kun vastaavasti 80–84-vuotiaista 28 prosenttia teki näin. Nuoremmissa ikäryhmissä älylaitteilla oli selvästi enemmän käyttötarkoituksia.

Tutkimuksen toteutustapa ja linkki koko aineistoon

Aineisto kerättiin maalis-huhtikuussa 2019. Tutkimukseen osallistui 996 henkilöä. Haastatellut edustavat hyvin maamme 55–84-vuotiaita, poissuljettuna Ahvenanmaa. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on 3,1% suuntaan ja toiseen.

Haastatelluilta kysyttiin mm. näkemyksiä ikääntymisestä, onnellisuudesta ja sen osatekijöistä, peloista ja toiveista, eläkeläisjärjestöistä, luottamuksesta eri instituutioita kohtaan ja ikäihmisten asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Huomisen kynnyksellä -kyselytutkimus julkaistaan kolmen vuoden välein. Ensimmäinen Huomisen kynnyksellä -tutkimus julkaistiin vuonna 2007.

Huomisen kynnyksellä 2019 -tutkimus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: https://www.eetury.fi/eetun_tunnus/artikkelit/?offset_14832=0

Lisätietoja:

EETU ry:n puheenjohtaja Anneli Taina, p. 0400 825 626
EETU ry:n sihteeri, toiminnanjohtaja Matti Niiranen, p. 040 501 9192
Kantar TNS Oy, tutkimusjohtaja Sakari Nurmela, p. 040 578 5080

EETU ry:n yhteystiedot

Sähköposti: **@**
Puhelin 050 330 9270
Nettisivut www.eetury.fi

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n jäsenliitot:

Eläkeliitto ry
Eläkeläiset ry
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Kansallinen senioriliitto ry
Kristillinen Eläkeliitto ry
Svenska pensionärsförbundet rf

EETU-liitoilla on yli 1 200 paikallisyhdistystä, 70 alue- ja piiriyhdistystä ja 300 000 henkilöjäsentä.

EETU ry:n puheenjohtajuus vaihtuu vuosittain.

Vuonna 2019 Kansallinen senioriliitto ry toimii EETU:n puheenjohtajajärjestönä ja Kansallinen senioriliitto ry:n puheenjohtaja Anneli Taina EETU:n puheenjohtajana. EETU:n sihteerinä ja työvaliokunnan puheenjohtajana toimii Kansallinen senioriliitto ry:n toiminnanjohtaja Matti Niiranen

 

 

 

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.