Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
"Iloa liikkeellä"-vuosi on parhaillaan käynnissä. Miten teemaa vietetään?

Teemavuosi kannustaa muun muassa liikkumaan ja tuomaan iloa läheisille. Toimintapäivillä 2022 jäsenet ideoivat, että teemavuosi voisi tuoda tullessaan esimerkiksi Iloa liikkeellä-retkiä, liikuntatilaisuuksia, vierailuja hoivakotiin laulamaan tai ulkoiluttamaan ikäihmisiä. Lue lisää

Mukana menossa -radio-ohjelmat marraskuussa 2023

Mukana menossa -ohjelmissa pääset kuulemaan ikäihmisiä koskettavista asioista ja KRELLIn toiminnasta. Ohjelmat toimittaa Päivi Kyyrö. Lue lisää

Ravitsevaa ruokaa ja ruokailoa yhdessä syöden– tule mukaan!

Teksti: Satu Jyväkorpi Julkaistu liiton sivuilla 25.8.2023 Lue lisää

Uusi valtakunnallinen etäopastuspalvelu seniorien digitaitojen tueksi

Uusi maksuton ja valtakunnallinen etäopastuspalvelu senioreille on auennut keväällä. Yhden luukun palvelusta seniorit saavat apua uusien digitaitojen opetteluun, opastusta digipulmien ratkaisuun ja neuvontaa muihin digiasioihin. ... Lue lisää

Sodan opettamat, Tapani Romu - Kuuntele haastattelut

Tapani Romu on yksi heistä, jotka ovat nähneet sodan todellisuuden Suomessa. Hän oli vasta 6-vuotias, kun aikuisten puheet sodasta kantautuivat hänen korviinsa. Lue lisää

Holokaustinäyttely Tuusniemellä Hupelin kristillisessä toimintakeskuksessa

Holokaustin kieltäminen on Suomessa tehty lainvastaiseksi, tilanne Euroopassa ja Israelissa on todella vaikea. Siksi on tärkeää kiinnittää katseemme menneisyyteen. Joku on sanonut seuraavaa: ”Jos emme tunne historiaa, meillä ... Lue lisää

Testamentti - tahdon ilmaisu omaisuuden kohtalosta

Testamentti eli jälkisäädös on tahdonilmaisu, jolla henkilö ilmoittaa tahtonsa omaisuutensa kohtalosta kuolemansa jälkeen. Testamentin avulla rahojaan voi ohjata haluamaansa suuntaan, vaikkei itse olekaan niitä enää käyttämässä.

Testamentti

Testamentti eli jälkisäädös on tahdonilmaisu, jolla henkilö ilmoittaa tahtonsa omaisuutensa kohtalosta kuolemansa jälkeen. Testamentin avulla rahojaan voi ohjata haluamaansa suuntaan, vaikkei itse olekaan niitä enää käyttämässä. Huolellisesti laaditulla testamentilla voi myös estää perintöriitoja.

Testamentin laatimista moni helposti pitkittelee ja se saatetaan kokea pelottavanakin asiana – mitä sen ei missään nimessä tulisi olla. Huomispäivästä ei voi kukaan tietää iästä riippumatta ja testamentilla vain varaudutaan siihen, että asiat menevät loppu viimein juuri niin kuin on suunnitellut. Susanna Hakala toteaa Testamentin laatimisen merkityksestä.

Tilanteessa, jossa testamenttia ei ole laadittu ja perintökaaresta ei löydy perillisiä, varat ohjautuvat Valtiokonttorille.

Valtiokonttorille voivat perinnönjättäjän läheiset vielä ”ilmiantaa” perinnönjättäjää auttaneita läheisiä tai esimerkiksi hänen sydäntään lähellä olevia yhdistyksiä, mutta lopuksi varojen jakaminen on Valtiokonttorin harkinnassa. Tällöin usein jälleen harmitellaan, miksei testamenttia ollut laadittu. Hakala kertoo.

Testamentin voi laatia kenen tahansa luonnollisen tai oikeushenkilön hyväksi: kummilapselle, sukulaiselle, naapurille, yritykselle tai yleishyödylliselle yhdistykselle tai säätiölle, Suomessa tai ulkomailla. Testamentille on myös tiukat muotovaatimukset.

Pääsääntönä on kirjallinen muoto, päiväys, allekirjoitukset sekä kaksi esteetöntä todistajaa. Testamentti tulisi säilyttää hyvässä tallessa, esimerkiksi pankin tallelokerossa. Hakala kuvailee.

Haastattelimme Kristellissä 1/2018 Lammin Säästöpankin sijoituspäällikköä Heli Mäenpäätä ja pankkilakimiestä Susanna Hakalaa eläkeläisiä koskettavista pankkiasioista. 

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.