Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Muistoja lapsuudesta: Ensimmäinen kirkkomatkani

Teksti: Maire Lyytinen Lue lisää

Katsokaa taivaan lintuja - äänite, jolla lapset lukevat Raamattua

Äitini nukkui kesät talvet ikkuna auki. Kesäöisin hän kuunteli linnunlaulukonserttia lehmuslehdossa. Aamulla hän saattoi kertoa kuulleensa satakielen laulavan. Lue lisää

Mitä hymymummolle ja hymypapalle kuuluu?

Irmeli ja Jorma Jousmäki valittiin viime vuoden syksyllä vuoden 2020 hymymummoksi ja hymypapaksi. Kyselimme heiltä, kuinka hymypariskunnan vuosi on mennyt. Lue lisää

Maija Kokkonen loihtii hahmoja neuloen ja virkaten

Maija Kokkonen on Lohjan Seudun kristilliset Eläkeläiset ry:n perustaja ja puheenjohtaja vuodesta 2004. Korona-aika on saanut hänet tekemään käsityönä uniikkeja pehmohahmoja. Lue lisää

60 postikorttia Sotiemme Veteraaneille ja Naisille

KRELL-Kokkolan osaston johtokunta (Helena Huhtala, Riitta Viirret, Leena Polso, Raija Norppa ja Auri Rantakari) ja muutamia aktiivisia jäseniä kirjoittivat 60 postikorttia Sotiemme Veteraaneille ja Naisille Itsenäisyyspäiväksi 2020. Postin ja Veteraaniliittojen Kampanjaan. Lue lisää

Varhaisnuoret isänmaan palvelijoina sodassa - Kuuntele muistoja sota-ajoilta

Talvisodan syttymisestä on kulunut yli 80 vuotta. Alta voit lukea kirjoituksia sotamuistoista. Sotamuistoja on julkaistu Kristelli-lehdessä 2017 ja lottia koskeva haastattelu Kristelli-lehdessä 2013. Lue lisää

Itsenäisyyspäivän viettoa 60-luvulla

Teksti ja kuva: Riitta Viirret Julkaistu 16.11.2020 Lue lisää

Joulupuuhia puotipuksuna kukkakaupassa

Teksti ja kuva: Terttu Laitinen Lue lisää

Joulu sydämellä - Kuuntele muistoja jouluista

Joulu sydämellä -ohjelmassa kuulet joulumuistoja Kristillisen Eläkeliiton toiminnassa mukana olevilta ihmisiltä. Joulu sydämellä -kalenterin on toimittanut Päivi Kyyrö. Ohjelmat löytyvät alta. Ohjelmia on yhteensä 25, joten joulua voi odottaa ohjelmia kuunnellen. Lue lisää

Tärkeitä taitoja: Isäni oli seppä!

Teksti ja kuva: Urpo Vuorenoja Lue lisää

” Taas kaikki kauniit muistot...” Cambridge- muistoja 30 vuoden takaa

Teksti ja kuvat: Terttu Laitinen, eläkkeelle jäänyt talousopettaja Lue lisää

Teemavuosi 2021: Välitän, et ole yksin. Liiton kokoukset 2021.

Kristillisen Eläkeliiton teema vuonna 2021 on Välitän, et ole yksin. Teemavuonna halutaan muunmuassa rohkaista jäsenistöä kohtaamaan erityisesti yksinäisiä. Teemavuonna myös kannustetaan liikkumaan ja ryhtymään ulkoiluystäviksi.  Lue lisää

Joulupuuhia puotipuksuna kukkakaupassa

Jouluisesti pukeutunut nainen kaataa kahvia kuppiin

Teksti ja kuva: Terttu Laitinen

Kansalaiskoulun liikelinjan oppilaana sain eväitä monenlaisiin kaupallisiin asioihin mm. tekstaus, asiakaspalvelu, konekirjoitus. Parin viikon harjoittelu elintarvikeliikkeessä täydensi myyntikokemusta. Opittuja taitoja yritin hyödyntää myös jouluapulaisena.

Oppikoululaisen elämä vaihtui joululomalla aivan toisenlaiseksi, kun kolmena peräkkäisenä jouluna toimin kausiapulaisena erilaisissa kukkakaupoissa. Tehtävässäni sain käyttää luovuuttani. Pidin kaikenlaisesta sommittelusta, näpertelystä, asiakaspalvelusta ja kukkien esittelystä.

Joku asiakas valitsi hyllystä valmiita asetelmia, joku toinen halusi omaan koppaansa suunnittelemansa asetelman koristeita myöden. Kaikilla asiakkailla valinta ei ollut yhtä helppoa ja silloin yritin esitellä erilaisia vaihtoehtoja.

Illalla hieman maistissa ollut aviomies astui kauppaan ja olisi ostanut aivan liian kalliin kukkalaitteen lepyttääkseen kotoväkeä. Ehdotin asiakkaalle vaatimattomampaa asetelmaa. Surukukkia ostavan asiakaan kohtasin empaattisesti. Liikutuksen kyynel vierähti silloin tällöin nuoren myyjättären poskille.

Touhua riitti. Kädet kohmeisina, melko viileässä olosuhteissa, valmistimme suorastaan ”hikipäässä” uusia luomuksia. Oli oltava nopealiikkeinen, mutta harkitseva. Asiakkaiden toiveita pyrimme toteuttamaan.

Kukkien paketoiminen nopeutui harjaantumisen myötä.

Tuntui kivalta, kun isä saapui kauppaan tuoden termoskannulla kahvia ja äidin leipomaa lämmintä rievää. Kinkkua ei oltu vielä paistettu, joten leipäsiivun päälle voita, punakuorista juustoa, ehkä lauantaimakkaraa pala. Lastuvillaan säilötty hieman nahistunut oman puutarhan kaneliomppu välipalaksi. Touhun keskellä näläntunne unohtui.

Kukkakauppiaat juovat kahvia runsaasti. Sen havaitsin itsekin kukkasidontakurssilla, kun koko päivän uutta ja uutta pannullista porisemassa. Taisin sokeripala suussa työn lomassa hörpätä maitokahvia. Jokunen keksikin sujahti suuhun.

Kukkakaupassa aamulla taas alkoi ryntäys ja tuotteita oli oltava riittävästi esillä. Meidän kulmilla käytettiin paljon kukkia pienissäkin ”kissanristiäisissä” saati joulusesonkina.

Pakettikorteissa ei saanut sekoilla. Osoitteet selvillä. Onneksi tunsin kyläläisiä, joten osasin tarvittaessa neuvoa juoksupoikia.

Työ loppuhuipentumassa vierähti pikkutunneille. Silloin väsyneenä kikatuksesta ei tullut loppua.

Joulusesonki päättyi ja kaupankäynti hiljeni. Niin jouluapulaisenkin työ. Olin iloinen saamastani vaihtelevasta työstä, kokemuksista, todistuksista ja taskurahoista, jotka koululaiselle tulivat tarpeeseen.

Kauppiaan lapsenlapsesta ei tullut kauppiasta. Kiinnostusta kukka-alaan ylläpidin ammattilaisille tarkoitetutulla kukkasidonnan lyhytkurssilla.

Erittäin mielenkiintoista oli tutustua myös ikebanaan eli kukkienasettelutaiteeseen japanilaisen perinteiden kurssilla. Opettaja oli haltioissaan nähdessään nurmikolle pudonneita naavaisia oksia, käpyjä. Ihmekö tuo, kun hän oli kotoisin tiheästi asutusta Japanista, jossa myös opiskellut alaa vuosia. Ikebanassa on oma filosofiansa, mutta pelkistettynä asetelma muodostuu kolmesta erimittaisesta kukasta, oksasta tms. Meidän länsimaalaisten kurssilaisten mielestä säännöt pikkutarkat opettajan tarkistaessa oliko kukin ”varpu” sopivan pituinen, oikeassa kulmassa maljakkoon ja muihin oksiin nähden.

Nykyisin on saatavilla paljon kirjallisuutta. Erilaisia tarvikkeita kannattaa tiedustella. Silmät avoinna katsellessa luontoa löytää sopivaa materiaalia.

Luovuutta meissä on. Tarvitaan hieman rohkeutta, vaivaa ja mielikuvitusta niin luomuksia alkaa syntyä.

Kyllähän kukka-asettelussa sääntöjäkin on, mutta voihan niitä rikkoakin.

Kasvien varresta poistetaan ylimääräisiä lehtiä, sillä ne pilaavat vettä. Terävällä veitsellä leikataan varteen vino imupinta, vettä ja virkistettä. Jotkut kasvit pitävät vähästä vedestä ja toiset runsaasta. Floristilta saa lisätietoa.

Laakealla vadilla voi käyttää astiaan muotoiltua hyvin veteen imeytettyä oasis- sientä, jonka pinta peitetään erilaisilla oksilla, lehdillä ja kukat asetellaan siihen. Kosteus kannattaa tarkistaa päivittäin. Asetelma muodostuu periaatteessa kolmesta eri tasosta ylimys, kumppani ja saattaja. Nämä tasot pitäisi löytyä asetelman kukkamäärästä riippumatta.

Asetelmaan vaikuttaa kukat, muoto, astia ja käyttötarkoitus, vuodenaika, pöytäliina, astiat, lautasliinat ja mistä suunnasta asetelmaa katsotaan.

Kukka-asetelman teossa pätee lauseet: ”Harjoitus tekee mestarin ja yrittänyttä ei laiteta.

Kauneus on katsojan silmissä.”

Katso ohjeet kukka-asetelman tekoon TÄSTÄ