Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Toimintapäivät Kiponniemessä 2.-3.9.2024 - Tule mukaan!

Tule mukaan KRELLIn toimintapäiville 2.-3.9.2024 Kiponniemen toimintakeskukseen (Kiponniementie 84, Jyväskylä)  Lue lisää

Ruoka-apua tarjolla. Ruoka-apu.fi -sivustolla voit etsiä lähimmät jakelupaikat

Vuonna 2020 eläkeläisistä 13,6 prosenttia oli pienituloisia. Huoli rahan riittämisestä on todellisuutta monelle. Koko väestöstä 10,4 prosenttia pelkää, että rahat eivät riitä ruokaan. Lue lisää

Millaisia asioita vanhetessa on hyvä huomioida? Mistä tietoa?

Kaipaatko koottua tietoa ikäihmisten hyvinvointia ja terveyttä koskevista aiheista? Lue lisää

Teemavuosi 2024 ”Muista minut” kutsuu kohtaamaan lähimmäisiä

Ideoita teemavuoteen Lue lisää

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla Joensuussa 23.5.2024 - Ilmoittaudu mukaan

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla pidetään torstaina 23.5.2024 Joensuussa, Rantakylän kirkossa (Rantakylänkatu 2, Joensuu). Lue lisää

Minä muistan sinut - ystäväni: Terttu - uskollinen ystävä

Terttu - uskollinen ystävä. Olit meren rannalta, kalastajaperheen lapsikatraan tytöistä vanhin. Osasi oli jo hakea omaa leipäpuuta. Menit Noormarkkuun Ahlströmin virkamiehen perheen kotiapulaiseksi. Niinpä menin minäkin. Olin ... Lue lisää

Kelan uudet selkokieliset etuusesitteet on julkaistu

Tiedote
Julkaistu: 04.03.2021
Kela

Kelan selkokieliset etuusesitteet esittelevät kaikki Kelan tuet selkosuomeksi ja -ruotsiksi. Esitteistä on nyt julkaistu uudet versiot vuodelle 2021. Esitteitä voi selata verkossa, ja yhteistyökumppanit voivat tilata niitä itselleen.

Etuusesitteissä kerrotaan Kelan tuista ja palveluista selkokielellä. Selkokieli on oma kielimuotonsa, jossa sisältö, sanasto ja rakenteet on mukautettu vielä selkeää yleiskieltäkin helpommin ymmärrettäviksi.

Selkokieli sopii kaikille, mutta selkomateriaaleista hyötyvät erityisesti esimerkiksi

  • henkilöt, joilla on muistisairauksia tai lukemisen ja oppimisen vaikeuksia
  • kehitysvammaiset henkilöt
  • sellaiset henkilöt, joille suomi tai ruotsi ei ole äidinkieli.

Suomen- ja ruotsinkieliset etuusesitteet päivitetään joka vuosi. Esitteet on ryhmitelty Kelan etuuksien mukaan, ja niitä on kahdeksan:

  • Eläkkeet ja muut eläkkeensaajan tuet
  • Lapsiperheet
  • Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille
  • Opiskelu ja asevelvollisuus
  • Sairastaminen ja kuntoutus
  • Toimeentulotuki
  • Työttömyys
  • Yleinen asumistuki.

Kahdeksasta esitteestä seitsemän on päivitetty. Opiskelijoiden ja asevelvollisten esite päivitetään myöhemmin.

Kela ei julkaise Elämässä-opasta enää vuonna 2021, sillä oppaan menekki on selvästi vähentynyt. Oppaan sisältämät etuustiedot tulevat seikkaperäisemmin esiin selkoesitteissä, joita Kelan muut infolehtiset edelleen täydentävät.

Uudet esitteet ovat entistä selkeämpiä

Selkoesitteitä on selkeytetty entisestään: kielenkäyttöä on yhtenäistetty ja taittoa on väljennetty.

– Muokkasimme esitteiden johdantotekstiä yhtenäisemmäksi eri esitteiden kesken. Johdanto kuvaa nyt esitteen sisältöä entistä paremmin. Lisäsimme johdantosivulle myös tietolaatikon, jossa lukijaa ohjataan hakemaan lisää tietoa Kelan verkkosivuilta tai puhelinpalvelusta, kertoo esitteiden tekstiä päivittänyt kielenhuoltaja Suvi Syrjänen.

Aiempaa väljempi taitto on mahdollistanut sen, että aiemmin kaksipalstainen teksti on nyt sijoitettu yhdelle palstalle. Lisäksi taittoa rytmittävät teemaan sopivat valokuvat. Näin ollen esitteiden sivumäärät ovat kasvaneet, vaikka tekstiä ei ole tullut lisää.

Selkokeskus on tälläkin kertaa myöntänyt esitteille selkotunnuksen. Tunnus on merkki siitä, että julkaisu täyttää selkokielen kriteerit. Esitteiden uusissa verkkoversioissa on huomioitu myös uudet saavutettavuusvaatimukset, ja niiden selaaminen on aiempaa kätevämpää esimerkiksi ruudunlukijalla.

Myös selkoesitteiden muut kieliversiot päivitetään tänä vuonna

Kela päivittää suomen- ja ruotsinkielisten esitteiden lisäksi saamenkieliset esitteet joka vuosi. Ne julkaistaan kolmella saamen kielellä: pohjois-, inarin- ja koltansaameksi. Saamenkieliset esitteet julkaistaan ainoastaan verkosta tulostettavina pdf-tiedostoina, ja niitä voi selata kela.fissä.

Selkoesitteiden muut kieliversiot päivitetään kahden vuoden välein. Englannin-, viron- ja venäjänkieliset esitteet ovat parhaillaan käännettävinä. Ne ilmestyvät painettuina myöhemmin.

Englanninkieliset esitteet julkaistaan kela.fin englanninkielisellä sivulla ja viron- ja venäjänkieliset Other languages -sivuilla.

Kun tarvitset Kelan etuusesitteitä

Voit selata kaikkia Kelan asiakkaille suunnattuja esitteitä verkossa osoitteessa www.kela.fi/esitteet_kelan-etuusesitteet.

Esitteitä on tarjolla Kelan palvelupisteissä, ja niitä on toimitettu myös monille Kelan yhteistyökumppaneille. Kela on toimittanut esitteitä muun muassa sosiaalipalveluiden toimipisteisiin, neuvoloihin ja TE-toimistoihin.

Tilaa esitteitä Kelan lomakevarastosta: **@**. Pienin lähetettävä määrä on 10 kappaletta/esite.

Selkoesitteiden sisältö löytyy suomeksi, ruotsiksi ja saameksi myös kela.fi-sivuilta.

Lue lisää

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.