Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Laulun aika-tilaisuuksia 2022 - Tule mukaan!

Ajankohta: 11.5.2022 klo 14-16  Lue lisää

Laulun aika on tullut- vihko sisältää 66 laulua. Tilaukset liiton toimistosta

Laulun aika on tullut- lauluvihko sisältää 66 tuttua laulua. Vihko on kooltaan A5-kokoinen ja sisältää laulujen sanat sekä sointumerkit mahdolliselle säestäjälle.  Kokoelman kustantaja on Yhteiskustannus.  Lue lisää

Vuoden 2022 Hymymummo ja -pappa – Irma ja Antero Sala

Teksti ja kuvat: Päivi Kyyrö Julkaistu 7.2.2022 Lue lisää

Mukana menossa-radiohaastattelu Joensuusta KUUNTELE

Tule mukaan Joensuun kristillisten eläkeläisten toimintaan. Lue lisää

Laulun aika Radio Deissä - kuuntele ajatuksia lauluista ja niiden taustoista

Julkaistu liiton sivuilla 15.2.2022 Lue lisää

Tue kristilliseen arvomaailmaan pohjautuvaa ikäihmisten toimintaa

Haluamme kerätä varoja tukeaksemme ikäihmisten kuoro-, musiikki-, laulu ja lausuntatoimintaa eri puolilla Suomea. Toiminnassa ikäihmiset pääsevät kohtaamaan toisiaan ja saavat niin kokea merkityksellisyyttä muun muassa yhdessä laulamisen ja lausumisen kautta. Lue lisää

Joel Hallikaisen konsertti Pielisensuun kirkossa, Joensuussa 7.5. klo 17.

Kristillinen Eläkeläisyhdistys VALOISA VANHUUS ry Joensuussa järjestää 7.5.2022 klo 17 Joel Hallikaisen konsertti Pielisensuun kirkossa. Lipun hinta on 15€/henkilö. Lisätiedot Valoisa Vanhuus ry, puh. 040 7778154 /Merja Lue lisää

Liiton vuosikokous ja kevätjuhla 14.5.2022 Jyväskylässä

Ilmoittautumiset 26.4.mennessä Lue lisää

Varhaisnuoret isänmaan palvelijoina sodassa - Kuuntele muistoja sota-ajoilta

Talvisodan syttymisestä on kulunut yli 80 vuotta. Alta voit lukea kirjoituksia sotamuistoista. Sotamuistoja on julkaistu Kristelli-lehdessä 2017 ja lottia koskeva haastattelu Kristelli-lehdessä 2013. Lue lisää

Medianurkka

Juhannusmuistoja vuosien varrelta

juhannussalko

Therese

Pieni puutarhakävely juhannusaattona kuin koulupuistossa palautti ajatukseni vuosikymmenien taakse. Puutarhan pienet kasvipalstat nimikyltteineen toivat mieleeni oppikouluaikaisen tehtävän kasvienkeruun, tunnistamisen, prässäämisen, laputtamisen ja tenttimisen. Ihania, puhdasvärisiä kukkia perhosineen.

Jatkoin puistikon polkua pitkin niitylle, jossa talkoolaiset edellispäivänä olivat kiinnittäneet pieniä luonnonkukkanippuja, ruusujakin salkoon. Juhannussalon huipulla Suomenlippu hulmusi kertoen keskikesän juhlasta ja yhteisöllisyydestä, jota koronavuonna on kaivattu.

Lapsuuden vaatimattomalle saunamökille pyöräiltiin. Jokaisen perheenjäsenen pyöränsarveen ripustettiin pussukoita. Juomavesikin kuljetettiin hinkissä mukana ja kaikki tarjottava, vaatteita myöden. Välillä luuli olevansa savusaunassa, kun röörit eivät vetäneet ja savupilvi leijui ympäristöön. Makoisat kertalämmitteisen kiukaan löylyt riittivät vieraille ja omalle väellekin. Roskapuulla ja kävyillä pikkuhellalla kiehautettu porokahvi oli juotavissa. Ruokatavaroiden säilytysongelmia koettiin sähköttömässä hirsimökissä.

Saunaa, uintia, soutelua, melontaa, rupattelua kahvikupin ääressä. Verannalta seurattiin kiikaroiden vesilintujen uiskentelua peilityynijärvessä ja lopuksi ihailtiin lumoavaa auringonlaskua.

Oli palattava hiukset märkinä kotiin, koska yöpymispaikat ahtaat. Matkan varrella tanssipaikalta kuului jytkettä haitarimusiikin säestämänä.

Mahtoiko olla häät? Juhannusaattona isä oli soittanut häämarsseja morsiusparin toiveiden mukaan tunnin välein koivuin koristellussa kirkossa. Silloin oli muodissa juhannushäät.

Työnsä vuoksi isä jakoi lapsille vastuuta puunkannosta saunanlämmitykseen. Vedet kannettiin järvestä pataan ja peseytymiseen. Valppaana piti seurata milloin verannalle, saunaoven viereen, ilmestyivät tyhjät muovisangot. Pikkupalvelua. Kiva oli pulahtaa kuumasta saunasta Heinälahteen. Erilaisia uimarien kihkaisuja kantautui laiturilta: voi, miten ihanaa, kylläpä on lämmintä tai hui miten kylmää! Polskuttelua, riemukasta mekkalointia.

Iän karttuessa kotitalousharjoitteluvuonna hieman toisenlaiset traditiot. Kartanoon saapui ostoksille ulkomaalaisia rouvia korit käsivarsillaan. Harjuri palveli asiakkaat täyttäen ostajan toiveet, olkoon kyse uunituoreesta ruislimpusta, erilaisista leivonnaisista tai kananmunista. Satokaudella marjat, hedelmät tekivät kauppansa. Opeteltiin pikkusen saksaakin siinä sivussa. Tuoreus ja nopeus oli valttia.

Suuren helsinkiläissairaalan keittiössä, patojen ääressä, opiskelijana vastasin satojen potilaiden aterioista aamu- ja iltavuorossa. Töiden jälkeen oli ihanan rauhallista kävellä Mannerheimintiellä, jossa ei juuri autoja näkynyt. Katu oli autio. Väki oli paennut luontoon. Juhannusaamuna ratikat eivät liikkuneet kuuden maissa. Hieman ennakkoon arvelutti vastaantulijoiden kunto, mutta ihan rauhallisesti valtasin jalkakäytävän.

Nautinnollista juhannuksen tienoota koin Suomenlahden rannalla ruotsinkielisessä kesäsiirtolassa. Husmorina huolehdin kasvavien lasten päivittäisestä ravinnosta. Esiliinaan pukeutuneena, huivi päässä, hetkeksi keittiötyöstä vapautuneena, potkin jalkapalloa mäntymetsän keskellä hiekkakentällä. Kyllä lapsilla oli lystiä seurata tyyliä.

Eloisat lapset näpertelivät puusta ”kompukan”, jolla pikkumatkan meressä kuskasivat myös henkilökuntaa. Reissun hinnaksi ilmoitettiin muutama penni. Kohdallani palvelun hinta kohosi. Siis painon mukaan määräytyi hinta, kun melominen oli kuulemma työläämpää. Hauskaa meillä oli!

Vihta liittyy saunomiseen. Lapsuuden luvallisten vihdasten hakuretki tehtiin veneellä.  Isä souti ihan liian lähellä liikennöivää vesibussia. Mahtavat laineet pelottivat alle kouluikäisiä. Vilttiä vedettiin kasvoille. Kotipihassa sitten vihta/vastatalkoot. Joku osasi hienosti taivuttaa koivunoksasta pannan, mutta toiset käyttivät oksien sitomiseen vaatimatonta kumilenkkiä. Valmiit vihdat ripustettiin liiteriin narulle kuivumaan. Talvikautena joka viikko uusi vihta käyttöön ja siinä samalla palautuivat kesämuistot.

Onko vihdan käytöstä luovuttu, kun ei torimyynnissäkään niitä näkynyt?

Saunanlauteilla äiti ropsutteli ihoani laulaen: ”Lapsoset ketterät koivuhaasta oksista vihdan taittaa...”

Muistot elävät. Perheessämme on koettu vanhempiemme menetykset juuri suven ollessa kauneimmillaan. ”Sen suven suloisuutta...”

Teksti ja kuva: Therese

Julkaistu 29.6.2021

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.