Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Joulutunnelmaa Hämeenlinnassa 12.12. klo 13 - Tule mukaan!

Joulujuhla 12.12. klo 13 Poltinahon seurakuntatalossa, Turuntie 34, Hämeenlinna Tarjolla joulupuuroa ja joulutorttukahvit Puhujana Klaus Malmivaara Lauletaan jouluisia lauluja Arpajaiset! Lue lisää

Mukana Menossa 2022

Mukana menossa ohjelmissa pääset kurkistamaan kristillisten eläkeläisyhdistysten monipuoliseen paikallistoimintaan ja kuulemaan mielenkiintoisia haastatteluja. Lue lisää

Rauman yhdistyksen 40-vuotisjuhla 25.11. klo 13.00, Nuortentalo, Rauma

Rauman yhdistyksen 40-vuotisjuhla Perjantaina 25.11. klo 13.00, Nuortentalo, Hallikatu 12, Rauma Lue lisää

Laulun ja runon päivä ke 23.11. klo 12, Kauhava

Laulun ja runon päivä Keskiviikkona 23.11.2022 klo 12 Kauhavan seurakuntakoti, Kirkkotie 3 b, Kauhava Kahvittelu alkaa klo 11.30 Kauhavan Kristilliset Eläkeläiset ry Yhdistyksen sivut: www.krell.fi/867-kauhava Lue lisää

EETU vaatii tehokkaita toimia eläkeläisköyhyyden torjumiseksi

Tiedote. Julkaistu: 17.02.2022, 10:05
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry

- EETU vaatii, että Suomeen on laadittava erityinen toimenpideohjelma eläkeläisköyhyyden poistamiseksi. Keskeinen osa ohjelmaa on oltava kansaneläkkeeseen tehtävät reilut tasokorotukset. Korotukset pelkästään takuueläkkeeseen eivät ratkaise eläkeläisköyhyyttämme. Ohjelmassa pienituloisten eläkeläisten asemaa on tarkasteltavana kokonaisuutena. On haettava aidosti vaikuttavia toimia heidän tilanteensa parantamiseksi. Merkittävässä osassa eläkeläisten toimeentulon kannalta ovat myös palvelut, niiden saatavuus ja saavutettavuus sekä hinta/maksutaso, toteaa EETUn puheenjohtaja Simo Paassilta.

Verotuksen osalta on kaikissa verolinjauksissa erityisesti huomioitava se, että välillisten verojen korottaminen kohdistuu kaikkein kipeimmin pienituloisiin. Pienimmät eläketulot on säilytettävä verottomana myös tulevaisuudessa.

Eläketulon verotus ei saa olla ankarampaa

Palkansaajille annettavat veronkevennykset on toteutettava myös eläkkeensaajien kohdalla. Verottoman eläketulorajan jälkeen eläkkeensaajien verotus ei saa olla palkkatulon verotusta ankarampaa.

Eläke- ja palkkatulon verotuksen vertailussa on mielestämme luovuttava tulkinnasta, että palkansaajan työeläkevakuutusmaksu (TyELmaksu) olisi veroa. Vaatimustamme tukee muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannanotto (PeVL 30/2005 vp), jonka mukaan mainittua maksua ei voida pitää verona.

EETU kannattaa ansioindeksin painoarvon nostamista työeläkeindeksissä nykyisestä 20 prosentista ja vastaavasti hintaindeksin painon vähentämistä nykyisestä 80 prosentista. Korostamme kuitenkin, että työeläkeindeksin muuttaminen ei saa vaarantaa työeläkkeittemme rahoitusta ja järjestelmän taloudellista kestävyyttä. Myös sukupolvien välinen solidaarisuus on otettava huomioon päätöksiä tehtäessä.

Kansalaisaloitteen esittämät keinot eivät ole ratkaisu eläkeläisköyhyyteen

Parasta aikaa käynnissä oleva kansalaisaloite vaatii eläkkeensaajille työeläkkeiden tasokorotusta ja verotuksen eriarvoisuuden korjaamista. Kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteenliittymä Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry pitää valitettavana, että itsenäisiä järjestöjä yritetään painostamalla saada tehdyn kansalaisaloitteen taakse.

- Hallitus piti valitettavana sitä, että kansalaisaloitteen tekijät olivat ennen kokousta painostaneet EETUn jäsenjärjestöjä sillä, että mikäli EETU ei kannata aloitetta vastaavat he asiaan ”isoin sanankääntein julkisuudessa kysyen, että miksi EETU ei aloitetta tue”. Hallitus totesi, että EETU ja sen jäsenjärjestöt eivät olleet mukana valmistelemassa kansalaisaloitetta, jonka näkemyksiin ne eivät voi alla mainituin perustein sitoutua. Painostaminen ei ole oikea keino saavuttaa yhteistä näkemystä asiassa, puheenjohtaja Paassilta jatkaa.

EETUn hallitus käsitteli kansalaisaloitetta kokouksessaan 16.2.2022. Hallitus totesi, että aloitteen verotusosion osalta näkemyksemme ovat pitkälti yhteneväiset. Sen sijaan vaatimukseen työeläkkeiden tasokorotuksesta vain tiettyinä vuosina eläkkeelle jääneille EETU ei voi yhtyä, koska se on epäoikeudenmukainen tulevia eläkeläissukupolvia kohtaan, päättää EETUn puheenjohtaja Simo Paassilta.

EETUn tarkemmat kannat sekä työeläkeindeksiin että verotukseen liittyen ovat kokonaisuudessaan tämän tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja EETUn puheenjohtaja Simo Paassilta, puh. 050 522 1201

LIITE EETUn kannat sekä eläkeindeksiin että eläkkeensaajien verotukseen liittyen.

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n jäsenjärjestöissä on lähes 300 00 jäsentä. Jäsenjärjestöt ovat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry. Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf. Vuoden 2022 puheenjohtajajärjestö on Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Liitteet

 

 

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.