Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Laulun aika-tilaisuuksia 2022 - Tule mukaan!

Ajankohta: 11.5.2022 klo 14-16  Lue lisää

Laulun aika on tullut- vihko sisältää 66 laulua. Tilaukset liiton toimistosta

Laulun aika on tullut- lauluvihko sisältää 66 tuttua laulua. Vihko on kooltaan A5-kokoinen ja sisältää laulujen sanat sekä sointumerkit mahdolliselle säestäjälle.  Kokoelman kustantaja on Yhteiskustannus.  Lue lisää

Vuoden 2022 Hymymummo ja -pappa – Irma ja Antero Sala

Teksti ja kuvat: Päivi Kyyrö Julkaistu 7.2.2022 Lue lisää

Kaarina Makkonen, 94, on nähnyt mitä on kun sota tulee kotiovelle

Kaarina Makkonen on ehtinyt nähdä mitä on kun sota tulee kotiovelle. Vaikka ikää on jo kertynyt 94 vuotta, muisti pelaa täydellisesti. Kaarinalle pyhäkoulutyö ja laulaminen kuorossa on ollut tärkeä osa elämää. Lue lisää

Laulun aika Radio Deissä - kuuntele ajatuksia lauluista ja niiden taustoista

Julkaistu liiton sivuilla 15.2.2022 Lue lisää

Tue kristilliseen arvomaailmaan pohjautuvaa ikäihmisten toimintaa

Haluamme kerätä varoja tukeaksemme ikäihmisten kuoro-, musiikki-, laulu ja lausuntatoimintaa eri puolilla Suomea. Toiminnassa ikäihmiset pääsevät kohtaamaan toisiaan ja saavat niin kokea merkityksellisyyttä muun muassa yhdessä laulamisen ja lausumisen kautta. Lue lisää

Terttu Laitinen kertoo kokemuksistaan Aitoon kotitalouskeskikoulussa 1964-1968

Julkaistu liiton kotisivuilla 17.5.2022 Teksti ja kuva: Terttu Laitinen Lue lisää

Varhaisnuoret isänmaan palvelijoina sodassa - Kuuntele muistoja sota-ajoilta

Talvisodan syttymisestä on kulunut yli 80 vuotta. Alta voit lukea kirjoituksia sotamuistoista. Sotamuistoja on julkaistu Kristelli-lehdessä 2017 ja lottia koskeva haastattelu Kristelli-lehdessä 2013. Lue lisää

Kuuntele ajatuksia vanhuudesta, unelmista ja ihastuksista

Kuuntele eri ikäisten ajatuksia vanhuudesta, unelmista ja ihastuksista Kristillisen Eläkeliiton Ystäväpysäkki-radio-ohjelmassa TÄSTÄ Lue lisää

Kaukonpäivää! Terttu Laitisen muisteluita Kaukon nimipäivästä.

Tillipioni

Kuva: Hanna Forsgren-Autio (kuvassa Tillipioni)

Teksti: Terttu Laitinen

Vuosia sitten kevättalven aurinkoisessa säässä aamupäivällä pihaamme pelmahti ryhmä seurakunnan päiväkerholaisia. Kalenterissa  3.3. on merkitty Kaukon nimipäivä, joka mainitaan anivarhain radiossakin  ja toivotetaan samalla onnea kaikille juhlapäivää viettäville.

Kerhotädit olivat varmaan alustavasti kertoneet lapsille, että harjoitellaan onnittelulaulu pikkuesiintymistä varten. Samoin oli kehitetty ajatusta nimipäivälahjasta, joka sitten ojennettaisi Kauko- kanttorille. Kekseliäs lahjaidea mehiläistarhaajalle: mehiläiset!

Niin sitten kanttorilan lumisessa pihassa lastenlaulu yllätti ja riemastutti muusikkoa.

Lahjataulu oli askarreltu maitotölkistä, jonka muotoa oli hyödynnetty mehiläispesäksi, pörriäisten mökiksi. Pikkupensselein mehiläisen koti oli maalattu ruskeaksi. Mitä on koti, pesä ilman sen asukkaita? Liiteleviä mehiläisiä oli valmistettu keltaisesta ja ruskeasta askartelupunoksesta ja kevyet siivet kiinnitetty keltaisesta perunalastuja muistuttavasta pakkausmateriaalista. Taulun täyttivät nämä ahkerat mehiläiset, medenkerääjät. Hauska lasten tuotos oli näköistaidetta. Se on lapsuudenkodin seinällä edelleenkin ehkä jo pölyttyneenä, mutta kivana muistona. Isä saattoi ojentaa hunajapurkin maistiaiseksi onnittelijoiden matkaan.

Kurkistellessaan pesiin lapset näkivät mehiläisyhdyskunnan jäseniä lentolaudalla joko lähdössä tai palaamassa kevättalven puhdistuslennolta. Osa yksilöistä oli kangistuneena hangellakin. Hunajaa jätetään mehiläisille talveksi pesän kennoihin tai energiansaantia korvataan keitetyllä sokeriliuoksella. Sitä ne imevät alassuin olevien lasipullojen alustoilta.

Värssy kuvaa lyhyesti pörriäisten toiminnasta:

”Mehiläisten mökissä, kuuluu kova pörinä. Työ ja touhu siellä on, melu vallan tavaton. Kuningatar komentaa, siivekästä armeijaa. Herkullinen hunaja, talveksi on tallella. Mutta vielä kannetkin, tehdään vahakennoihin, että säilyy varasto. Sitten onkin talvi jo.”

Lapset huomasivat myös samassa pihassa uljaana tepastelevan ja ääntelevän  kookkaan fasaanikukon pöyhistellen komeuttaan. Värikäs lintu, joita usein pihoissamme on ollut nähtävissä.

Ehkä sittenkin ”pikkulinnut olivat laulaneet” etukäteen, että naperot ovat tulossa kirkolta kävellen melkoisen matkan tutustumiskäynnille Kirkkovainiolle. Äidilläni oli sopivaa  tarjottavaa lapsille ja taisi karemellikin sujahtaa suuhun tai taskuun.

Isä ikänsä puolesta saattoi tuntua lapsista vaarilta ja silloinhan lapsen ja varttuneen ihmisen välillä huokui lämpöä.  Olihan hän tullut tutuksi lapsille jo seurakuntasalissa pianon ääressä tai kirkkosalissa lapsiryhmän säestäjänä.

Minulle jokin aika sitten avautui vuoden 1986 virsikirjan numero 469 ”Kun  nimipäivä on tänään, niin kiitos täyttää sydämen. On minut kerran nimeltä kastettu nimeen Jeesuksen. Näin nimipäivä muistuttaa: saan yhä Herraan uskaltaa ...” Samalla mietin kastejuhlan merkitystä lapsen elämään. Koetaanko tilaisuus vain nimiäiseksi vai kirkon jäseneksi liittämiseksi.

Syntymäpäivään sopiva laulu mm. ”Monia vuosia, armorikkaita vuosia, monia armorikkaita vuosia! Vietämme matkalla ystäviemme juhlia. Laulumme soivat sydänten iloa...”

Pitäjässä kyläläisillä oli tapana kokoontua yöllä talon pihamaalla laulaen onnittelemaan syntymäpäiväsankaria. Hauska muisto sekin olkoon talvipakkanen tahi valoisa suvi.

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.