Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Joulutunnelmaa Hämeenlinnassa 12.12. klo 13 - Tule mukaan!

Joulujuhla 12.12. klo 13 Poltinahon seurakuntatalossa, Turuntie 34, Hämeenlinna Tarjolla joulupuuroa ja joulutorttukahvit Puhujana Klaus Malmivaara Lauletaan jouluisia lauluja Arpajaiset! Lue lisää

Mukana Menossa 2022

Mukana menossa ohjelmissa pääset kurkistamaan kristillisten eläkeläisyhdistysten monipuoliseen paikallistoimintaan ja kuulemaan mielenkiintoisia haastatteluja. Lue lisää

Rauman yhdistyksen 40-vuotisjuhla 25.11. klo 13.00, Nuortentalo, Rauma

Rauman yhdistyksen 40-vuotisjuhla Perjantaina 25.11. klo 13.00, Nuortentalo, Hallikatu 12, Rauma Lue lisää

Laulun ja runon päivä ke 23.11. klo 12, Kauhava

Laulun ja runon päivä Keskiviikkona 23.11.2022 klo 12 Kauhavan seurakuntakoti, Kirkkotie 3 b, Kauhava Kahvittelu alkaa klo 11.30 Kauhavan Kristilliset Eläkeläiset ry Yhdistyksen sivut: www.krell.fi/867-kauhava Lue lisää

Ainutlaatuisen koulun synty – osa 2

Nainen sinisessä t-paidassa ja huivi päässä

Varttuneen koulun kasvatin puserossa tutut symbolit

hopeinen koru jossa kolme symboolia

Seppelöity pää, auttavat kädet ja palava sydän. Tällainen hopeakoru kiinnitettiin päättötodistuksen saaneen kansallispukuun.

Aitoon kotitalouskeskikoulu AKKK- tarinaa

Kesän aikana pääsemme jatkokertomuksen muodossa lukemaan Terttu Laitisen kokemuksista Aitoon kotitalouskeskikoulussa vuosina 1964–1968. Ainutlaatuinen sisäoppilaitos sydän-Hämeessä antoi hänelle eväitä elämään ja hyvät ikuiset ystävyyssuhteet.

Ainutlaatuisen koulun synty – osa 2

Mistä moinen idea tällaiseen ainutlaatuiseen kouluun Suomenmaassa?

Tarmokas kylmäkoskilainen maanviljelijän tytär, puutarhaopettaja Anna Tapio, oli ollut jo Touontilalla puutarhakoulun opettajana ja seurannut samalla tontilla keskikoulun toimintaa.

Hän oli miettinyt, miten tietopohjainen oppikoulun ja käytännöllisen kotitalouskeskikoulun opetus ja oppiaineet yhdistettäisiin ehjäksi kokonaisuudeksi.

Hän sai virikkeitä Eestiin 1930 tekemältään matkaltaan. Hänen näkemyksensä mukaan teoria ja käytäntö etenisi rinnakkain. Uudentyyppisessä koulussa haluttiin ”kasvattaa sivistyneitä, ammattitaitoisia henkilöitä maaseutua palvelemaan”. Kasvatusideologia keskittyi kolmeen sanaan pää-käsi-sydän, jotka edelleenkin ovat koulun symbolit. Seppelöity pää, auttavat kädet ja palava sydän. Tällainen hopeakoru kiinnitettiin päättötodistuksen saaneen kansallispukuun. Koru yhdistää saman koulun kasvatteja.

Monien vaikeidenkin vaiheiden jälkeen AKKK aloitti koulutyönsä keskiviikkona 9. lokakuuta 1940 klo 8 rehtorinsa Anna Tapion johdolla.

Ote koulun 40- vuotisjuhlassa entisen oppilaan ylihoitajan puheesta: ” Väkevästi toisten hyväksi elänyt ihminen vetäytyi vuonna 1964 vuosikseen syrjään antaen tilaa toisille jatkaa elämäntyötään. Me elämme ja olemme täällä aikamme, mutta isänmaa on ikuinen...”

Koulun historiikin kirjoittaja Aarre Kailanpään säveltämä ja Hilkka Kailanpään sanoittamaan lauluun ”Meidän koulu” on kiva yhtyä. Sen 1. säkeistö ”Kun pellon vilja tuleentua alkaa, koulumme kutsuu työhön uutteraan. Pian kaikin kiiruhdamme juoksujalkaa puutarhaan, vainioille, navettaan. Kas, koulu tää on Anna Tapion. Ja kuitenkin se meidän koulu on. Se kätten työhön nuoret kasvattaa ja runsaat kiitoksemme siksi saa.”

AKKK:ssa lukuvuosi oli jaettu kolmeen kauteen: syyslukukausi 1.8.- 30.9. syysloman jälkeen talvikausi 1.10.- 30.04. ja kevätlukukausi 1.5.-20.06. Kuuden viikon kesäloman aikana oli tunnistettava keräämiensä kasvien, kukkien ja lehtien muodot ja kasvit ja opetella niiden nimet. Prässätyt kasvit kiinnitettiin kansioon. Kasvisto myös tentittiin. Mielenkiintoinen tehtävä. Luonnossa kulkiessa edelleen muistuu mieleen kellokasvienheimoon kuuluvan harakankellon latinakielinen nimi Campanula patula.

Kesäloma vierähti nopeasti kasvien parissa ja postinkantajan tehtävissä. Keräsin rahaa opintoihini, sillä koulu oli yksityinen, valtionkouluja kalliimpi.

Teksti ja kuvat: Terttu Laitinen
Julkaistu 23.5.2022

 

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.