Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Toimintapäivät Kiponniemessä 2.-3.9.2024 - Tule mukaan!

Tule mukaan KRELLIn toimintapäiville 2.-3.9.2024 Kiponniemen toimintakeskukseen (Kiponniementie 84, Jyväskylä)  Lue lisää

Ruoka-apua tarjolla. Ruoka-apu.fi -sivustolla voit etsiä lähimmät jakelupaikat

Vuonna 2020 eläkeläisistä 13,6 prosenttia oli pienituloisia. Huoli rahan riittämisestä on todellisuutta monelle. Koko väestöstä 10,4 prosenttia pelkää, että rahat eivät riitä ruokaan. Lue lisää

Keinoja ja materiaaleja kaatumisen ehkäisemiseksi

UKK-instituutilta löydät hyviä materiaaleja kaatumisriskin arvioimiseksi sekä keinoja kaatumisten ehkäisyyn Lue lisää

Teemavuosi 2024 ”Muista minut” kutsuu kohtaamaan lähimmäisiä

Ideoita teemavuoteen Lue lisää

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla Joensuussa 23.5.2024 - Ilmoittaudu mukaan

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla pidetään torstaina 23.5.2024 Joensuussa, Rantakylän kirkossa (Rantakylänkatu 2, Joensuu). Lue lisää

Minä muistan sinut - ystäväni: Terttu - uskollinen ystävä

Terttu - uskollinen ystävä. Olit meren rannalta, kalastajaperheen lapsikatraan tytöistä vanhin. Osasi oli jo hakea omaa leipäpuuta. Menit Noormarkkuun Ahlströmin virkamiehen perheen kotiapulaiseksi. Niinpä menin minäkin. Olin ... Lue lisää

Medianurkka

Tunnelmaa koulussa – osa 3

Osa keittiöryhmää: Leena, Marja- Liisa, Marja- Leena ja Terttu

kaksi pappia istuu ruokapöydässä ja tarjoilija tuo ruokaa

Tampereen hiippakunnan piispa Erkki Kansanaho ja Luopioisten kirkkoherra Aaro Hurskainen seurakunnan piispantarkastuksen yhteydessä piipahtivat lounaalla koulussamme. Oppilastarjoilija huolehti vieraista.

Aitoon kotitalouskeskikoulu AKKK- tarinaa

Kesän aikana pääsemme jatkokertomuksen muodossa lukemaan Terttu Laitisen kokemuksista Aitoon kotitalouskeskikoulussa vuosina 1964–1968. Ainutlaatuinen sisäoppilaitos sydän-Hämeessä antoi hänelle eväitä elämään ja hyvät ikuiset ystävyyssuhteet.

Tunnelmaa koulussa – osa 3

Koulupäiväni alkoi ehkä puoli kahdeksan jälkeen, kun olin säestysvuorossa. Sainkin usein aamuhartauden pitäjältä ajoissa tietooni veisattavan virren, jotta ehdin tutustua siihen ennen kuin oppilaat klo 8 kokoontuvat aulaan aamuhartauteen. Joskus säestys primavistana, mutta onneksi lähes kaikki virret olivat tuttuja. Välillä harmonin ääreen istahti kanttori ja opettajakin.

Koulunpito aamupäivällä jatkui luokassa teoriatunneilla, jotka liittyivät puutarhaan, maatalouteen, kotitalouteen, käsitöihin ja yleisaineisiin lukuun ottamatta matemaattisia aineita. Lounaan jälkeen hajaannuimme eri työpisteisiin.

Huvittaa opettajan käyttämä kahvitauko- sana, kun oppilaat kastoivat tuoretta nisua teekuppiin. Kahvia tarjottiin vain sunnuntaiaamuisin ja iltapalalla. Lepohetken jälkeen tehtävät jatkuivat klo 16 saakka, jolloin ruokasalissa oppilaat valkoiset tärkätyt esiliinat yllään tarjoilivat pöytiin päivällisen lähes 200 ruokailijalle. Suurkeittiössä työskentelyä jonkin verran helpottivat laitteet ja koneet, mutta näppärille käsipareillekin riitti toimintaa. Ruokalaryhmä huolehti jälkitöistä ja keittiön siisteydestä.

Koulun leipomossa oppilaiden valmistamat lämpimäiset: sämpylää, hiivaleipää, ruisleipää, pullaa, piirakkaa ja kakkujakin.

Ruokasalin oman pöydän ympärillä istui kymmenkunta ruokailijaa. Viikoittain pöytäkunta siirtyi lähemmäksi ns. valvojan pöytää, jossa myös paikat kiersivät, jotta jokainen pääsi aloittamaan ensimmäisenä ruokailun. Pöydässä luontevasti tutustuttiin toisiin. Tarjoilun helpottamiseksi lautaset koottiin pöydänpäähän. Jokaisesta pöydästä noutaja osallistui postinjakeluun. Kirjeet, lehdet, paketit kotiväeltä ilahduttivat oppilaita. Kyllä minäkin kotiseutulehteäni ”Littiäistä” odotin torstaisin. Ruokailusta poistuttiin yhtaikaa.

Syksyisin oppilaiden keräämät puolukat käytettiin yhteiseksi hyväksi ja samoin rikkoutuneiden astioiden hankkimiseen osallistuivat kaikki.

Iltasin oli koulutehtävien vuoro: englanti ja ruotsi, äidinkieli. Asunnolla Seitsemän veljeksen Juhanin vuorosanoihin tutustuminen kannatti niin tunnilla teksti oli eloisampaa. Ohjelmassa myös Suntion tyttö ja poika, Runebergin vänrikki Stoolin tarinat, Havukka-ahon ajattelija yms. Kielioppia pidin tärkeänä. Ainekirjoitukseen oli varattu tunti. Taululla vähäiset valittavat otsikot. Harmittelin, kun vieruskaverilla savusi jo kynän liukuessa paperilla, miettiessäni itse vielä otsikkoa. Kotiaineet sopivat minulle paremmin. Esiintymisvalmiutta harjoiteltiin pikkuesityksin.

Historiaa, maantietoa eläin- ja kasvioppia. Sen aikaisten oppikirjojen kuvitus oli mielestäni pliisua. Värikuvat olisivat piristäneet koululaista.. Läksyjä tehtävineen oli runsaasti, koska neljässä vuodessa suoritettiin kuuden vuoden kurssit. (Keskikoulun pituus 5 vuotta ja emäntäkoulu vuoden).

Teksti ja kuvat: Terttu Laitinen

Julkaistu 27.5.2022

 

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.