Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
"Pääsiäisen ilosta - kevään valoon" -tilaisuus 17.4. klo 14, Jyväskylässä

"Pääsiäisen ilosta - kevään valoon" runoin ja sävelin Maanantaina 17.4. klo 14 Sepänkeskus, Kyllikinkatu 1, Jyväskylä Mukana Lähteellä-kuoro, yhteislaulua. Tilaisuuden juontaa Anneli Malinen. Kahvitarjoilu alkaa klo 13.30. Lue lisää

Opitaan yhdistystoiminnasta -koulutuksia helmi-toukokuussa

Koulutuksia järjestetään helmi-toukokuun aikana eri paikkakunnilla ja sen lisäksi myös teams-koulutuksina. Kouluttajana Päivi Kyyrö. Lue lisää

Tue kristilliseen arvomaailmaan pohjautuvaa ikäihmisten toimintaa
Liiton vuosikokous ja kevätjuhla Keravalla 19.5.2023 - Ilmoittaudu mukaan

Liiton vuosikokous ja kevätjuhla 19.5.2023 Keravan helluntaiseurakunnassa, Kuparisepänkatu 6, Kerava Lue lisää

Kuopion Alavan kirkon alasalissa virkistytään luovasti 4.4. klo 12

Mukana menossa-radio-ohjelma kuullaan Radio Deistä tiistaina 21.3.  ja 28.3. klo 10.45 ja 15.15.  Lue lisää

Vaalitentti - Miten ikäihmisten arjen hyvinvointi taataan? Kuuntele

Vaalitentti - Miten eläkeläisten ja ikäihmisten arjen hyvinvointi taataan? Kuuntele, toimittajana Päivi Kyyrö Lue lisää

Medianurkka

Käsitöitä ja kodinhoito-oppia – osa 5

Osa keittiöryhmää, neljä naista

Osa keittiöryhmää

Kevätjuhlaväkeä

Kevätjuhlaväkeä

Aitoon kotitalouskeskikoulu AKKK- tarinaa

Kesän aikana pääsemme jatkokertomuksen muodossa lukemaan Terttu Laitisen kokemuksista Aitoon kotitalouskeskikoulussa vuosina 1964–1968. Ainutlaatuinen sisäoppilaitos sydän-Hämeessä antoi hänelle eväitä elämään ja hyvät ikuiset ystävyyssuhteet.

Käsitöitä ja kodinhoito-oppia – osa 5

Käsityöt jakautuivat ompeluun ja kudontaan. Erilaiset saumat, kiinnikkeet, napit ja napinlävet, pistot, talousesiliina, lakanaan ja tyynyliinaan välipitsi tai brodyyri, kirjailut. Mittojen mukaan tehtiin peruskaavat, jotka sitten kuositeltiin yöpuvuksi, työtakiksi ja juhlaleningiksi. Lastenvaatteitakin. Neulottiin kirjolapaset, villapusero. Erilaiset reikäompeleet ja itse suunnitteleman liinaan opitut pistot. Naurattaa edelleen sana ”Ristikkopohjainen Raja-Karjalan reikäommel”. Kudonnassa tutustuminen kangaspuiden osiin, lankojen menekin laskeminen, luominen, niisiminen ja polkusiin sitominen, loimen tukille vetäminen. Tuotoksissa loimena puuvilla, pellava ja villa. Kauniita lopputuloksia sitten kevätnäyttelyssä tekijät omaisineen saivat ihailla. Myös arvokkaita työvihkoja katseltavana. Parsinta, paikkaus, reikäompeleet yms. Tietoa ja taitoa koulutuksen myötä.

Kangaspuita kolkutellessa sopisi Sarka- laulun hyräily: ”Hankin lankaa, panen kankaan, luomapuille jo lasken. Niidet, puomin jo lasken. Hei, se juoksee kuin virta! Vedä verkaa, kudo sarkaa, anna sukkulan luistaa! Näinpä niidet ne huiskaa, hei kuin polkimet luiskaa...”

Kodinhoito-oppia käsiteltiin laajasti. Teoriatietoja sovellettiin heti käytäntöön. Oppilaat hajaantuivat koulun eri rakennuksiin itsenäiseen työskentelyyn. Opettaja kiersi opastamassa pintamateriaalien hoitoa, huoltoa. Päivittäinen ylläpitosiivous tai perussiivoukset ja pintojen suojausmenetelmät. Työvälineet siihen aikaan olivat yksinkertaiset, mutta koulussamme jo 60-luvun puolivälissä käytettiin modernia lattianhoitokonetta. Laitossiivousta kehitettiin mm. Otaniemen Hoitokunnassa. Siivouspäällikkö- täydennyskoulutusta annettiin talousopettajille 1970- luvun alussa.

Tekstiilien kuitutuntemus oli mielenkiintoista ja niiden huolto, koneet, aineet. Silloin ei ollut huolto-ohjeita ostovaatteissa. Helposti siivousalasta ajatellaan, että kyllä nyt jokainen siivota osaa! Osaako? Valtavaa kehitystä on tapahtunut sekä koulutuksessa että materiaaleissa, laitteissa. AKKK-koulun kasvatti renkolainen Marja Aulangon väitös oli ensimmäinen siivouksen alalta.

Työssäoppimista toteutettiin jo silloin. Tekemänsä muistaa peremmin. Virheistäkin opitaan ja onnistumista iloitaan.

Teksti ja kuvat: Terttu Laitinen

Julkaistu liiton sivuilla 17.6.2022

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.