Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Muista minut -pienryhmätoiminta - Teams-tilaisuus ke 6.3. klo 11-12

Mitä on Muista minut -pienryhmätoiminta? Tule Teamsiin keskiviikkona 6.3. klo 11–12 kuuntelemaan mistä on kyse. Lue lisää

Toimintapäivät Kiponniemessä 2.-3.9.2024 - Tule mukaan!

Tule mukaan KRELLIn toimintapäiville 2.-3.9.2024 Kiponniemen toimintakeskukseen (Kiponniementie 84, Jyväskylä)  Lue lisää

Mukana menossa -radio-ohjelmat marraskuussa 2023

Mukana menossa -ohjelmissa pääset kuulemaan ikäihmisiä koskettavista asioista ja KRELLIn toiminnasta. Ohjelmat toimittaa Päivi Kyyrö. Lue lisää

Muistan sinut -kirjoituksia: Alma-ystäväni

Teksti ja kuva: Terttu Laitinen Lue lisää

Teemavuosi 2024 ”Muista minut” kutsuu kohtaamaan lähimmäisiä

Ideoita teemavuoteen Lue lisää

Lisää voimaa vuosiin -webinaari 14.3.2024 ja Ikiliikkujaviikko 11.-17.3.2024

Ikäinstituutti järjestää maksuttoman Lisää voimaa vuosiin -webinaarin voima- ja tasapainoharjoittelusta senioreille torstaina 14.3. klo 10. Lue lisää webinaarista ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä Lisää voimaa vuosiin -webinaari - Ikäinstituutti (ikainstituutti.fi) Lue lisää

Ajatuksia ystävänpäivän aikaan. Ystävyys 13-vuotiaan Inkerin silmin

Kristillinen Eläkeliitto kutsui vuonna 2018 isovanhempia piirtämään ystävyydestä yhdessä lapsenlapsen kanssa. Tämä Ystävyys-piirustus saapui postitse 21.6.2018. Lue lisää

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla Joensuussa 23.5.2024

KRELLIn vuosikokous ja kevätjuhla pidetään torstaina 23.5.2024 Joensuussa, Rantakylän kirkossa (Rantakylänkatu 2, Joensuu). Lue lisää

Harjoita muistiasi ja tue niin aivojesi terveyttä

www.muistipuisto.fi Sivusto sisältää aivoterveyttä tukevaa tietoa, tekemistä ja käytännön vinkkejä. Käyttäjä oppii puistossa myös aivojen toimintakykyä edistäviä keinoja. Muistipuisto on kehitetty käyttäjälähtöisesti Miina ... Lue lisää

Medianurkka

”Ystävyys yhdistää kaikki yhdessä toimimaan...” – osa 7

Väkeä kevätjuhlassa vuonna 1968

Kevätjuhlassa 1968. Terttu eturivissä toinen oikealta.

Nainen sinisissä vaatteissa, Annalan paita yllä.

Kirjoittaja Terttu Laitinen Annalan paita yllään.

Aitoon kotitalouskeskikoulu AKKK- tarinaa

Pääsemme kahdeksanosaisen jatkokertomuksen muodossa lukemaan Terttu Laitisen kokemuksista Aitoon kotitalouskeskikoulussa vuosina 1964–1968. Ainutlaatuinen sisäoppilaitos sydän-Hämeessä antoi hänelle eväitä elämään ja hyvät ikuiset ystävyyssuhteet. 

”Ystävyys yhdistää kaikki yhdessä toimimaan...” – osa 7

Teksti ja kuvat: Terttu Laitinen

Askeettisissa oleskelutiloissa keitettiin kahvia, pohdittiin, juteltiin, jaettiin ilot ja surut. Opittiin sosiaalisuutta, ihmistuntemusta.

Ystävyyssuhteet ovat jatkuneet vuoden 1968 jälkeenkin. Koulun 40- , 50- ja 60 vuotisjuhliin osallistuivat lähes kaikki kurssitoverit. Erityisesti mielessäni 60-vuotisjuhla, jonne rehtori pyysi minua musisoimaan” kuten ennenkin teit”. Kansallispukuihin pukeutunut luokkamme esiintyi kuorona. Mielestäni onnistuimme, vaikka yhteisharjoitus koululla jäi hyvin lyhyeksi. Oppilaat olivat saapuneet juhlaan eri puolilta Suomea. Pianokappaleeni Merikannon Kesäillan idylli sopi kesäiseen juhlaan. Luokkamme priimus Helenan ajatus: ”Sosiaalinen kasvaminen on tässä koulussa tärkeintä. Kun päivät ovat pitkät ja kun samojen ihmisten kanssa tekee työtä ja asuu vuosia yhdessä, hioo se tehokkaasti luonnetta.” Eeva muisteli asuntolan kommelluksia.

Olemme kokoontuneet kodeissa ja lomakohteissa. Alussa kirjoitimme vihkoon elämästämme lähettäen pakettipostia seuraavalle. Oli tarkoitus luovuttaa elämäkertamme Kansallisarkistoon tutkijoille, mutta historiallinen pakettimme hävisi matkalla. Harmillista! Nykyisin viestimme kuulumisia tietokonein ja pienryhmissä tapailemme lounaalla, illallisella, teatterissa, tehdasvierailulla tai kodeissa, jopa tohtorinväitöstilaisuudessa.

Muutama ryhmästämme on jo kuollutkin.

Yhteyttä pidettiin joulukortein luokanvalvojaamme ja syntymäpäivänä. Luokkamme edustus myös surujuhlassa Hauholla.

Tampereella teatterireissulla piipahdimme tapaamassa rehtoriamme ”Matikkaa”.

Iloisena hän muisteli hauskaa tapaamistamme tarjoiluineen Aulikin emännöidessä Tampereen korkeimman hotellin näköalahuoneistossa.

Saimme AKKK:sta hyvän pohjan, eväitä elämään ja mikä parasta hyvät ikuiset ystävyyssuhteet. Meidän luokkapuserossamme oli englanninkielinen teksti ”We leave no stones unturned” Emme jätä kiveäkään kääntämättä.

Olin aivan ymmällä, kun opettajakunta oli valinnut minut pankin lahjoittaman ryhtipalkinnon saajaksi. Kultaisen ruusukvartsi- kivellisen sormuksen saatesanat:

” Palkinnon saa sellainen tyttö- tai poikaoppilas, jonka on koulun opettajien arvostelun perusteella katsottu esimerkillään, henkisellä ja siveellisellä ryhdillään vaikuttaneen kasvattavasti toveripiirissään.”

Kevätjuhlassa oli vaikea pidätellä kyyneliä, kun tämä AKKK leikillisesti ”Annan konekiväärikomppania” päättyi ja päättötodistuksen lisäksi kansallispukuun luokanvalvojamme kiinnitti koulumme hopeisen rintakorun. Muistan, miten johtokunnan puheenjohtaja puheessaan mainitsi, että ”tänne tullaan itkien ja täältä lähdetään itkien.” Peruskoulun myötä koulun nimi muuttui uusin tuulin 3- vuotiseksi yläasteeksi Anna Tapion kouluksi. Kotitalouskeskikoulumme vaimeni ja siirtyi historiaan.

Meidän koulu- laulun 4. säkeistö:

”Vierivät kouluvuodet rattoisasti, kun löysin rinnalleni ystävän.Yhdessä teemmetyötä ahkerasti, jos masennun, niin lohduttelee hän. On paras lahja, minkä nuori saa, jos toista ihmistä voi rakastaa ja ystävyyden kättä tarjotaan kansoille maailman ja kotimaan.”

ja 5. säkeistö
”Kun kerran täältä lähden, muistan varmaan rikkaudet kätten, pään ja sydämen, myös pihapuut ja koulutalon armaan, ja tunnen poskellani kyynelen. Kas, tää on koulu Anna Tapion, ja kuitenkin se meidän koulu on. Se tiedot, taidot saattaa kasvamaan ja tahdonsuuntaa ohjaa oikeaan.

Julkaistu 8.12.2022.

Aiemmin ilmestyneet osat voit lukea vasemmalta löytyvästä listasta.

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.