Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Sodan opettamat, Tapani Romu - Kuuntele haastattelut

Tapani Romu on yksi heistä, jotka ovat nähneet sodan todellisuuden Suomessa. Hän oli vasta 6-vuotias, kun aikuisten puheet sodasta kantautuivat hänen korviinsa. Lue lisää

Hyvinvointia tukevia sivustoja: neuvoja ja vinkkejä eläkeläisen arkeen

Liikuntaohjeita www.voitas.fi Hyviä liikuntaohjeita, voima- ja tasapainoliikkeitä. Lue lisää

Tue kristilliseen arvomaailmaan pohjautuvaa ikäihmisten toimintaa
KRELLIn syyskokous ja -juhla pe 10.11.2023 Lappeenrannassa

KRELLIn syyskokous ja syysjuhla pidetään perjantaina 10.11.2023. Sammonlahden kirkossa,  Hietakallionkatu 7, 53850 LAPPEENRANTA. Lue lisää

Ikääntyessä kaatumiset yleistyvät. Miten kaatumista voi ehkäistä?

Teksti: Hanna Forsgrén-Autio Julkaistu liiton sivuilla 2.6.2023 Lue lisää

Iloa liikkeellä -toimintapäivät 28. -29.8.2023 Tule mukaan!

KRELLIn Iloa liikkeellä -toimintapäivät 28. -29.8.2023 Lue lisää

Medianurkka

Terttu Laitisen kokemuksia Aitoon kotitalouskeskikoulussa vuosina 1964–1968

Lucia-juhlassa väkeä pöydän äärellä pukeutuneina juhlavasti

Aitoon kotitalouskeskikoulu AKKK- tarinaa

Pääsemme kahdeksanosaisen jatkokertomuksen muodossa lukemaan Terttu Laitisen kokemuksista Aitoon kotitalouskeskikoulussa vuosina 1964–1968. Ainutlaatuinen sisäoppilaitos sydän-Hämeessä antoi hänelle eväitä elämään ja hyvät ikuiset ystävyyssuhteet. Tämä on jatkokertomuksen kahdeksas ja viimeinen osa.

Kovatahtisen työn ohella rientojakin – osa 8

Teksti ja kuvat: Terttu Laitinen

Vaikka olikin kyse tyttöjen sisäoppilaitoksesta ”Nunnaluostarista”, niin saimme kutsua Lotilan ammattikoulun pojat vieraaksemme. Koristelimme juhlasalia kalaverkoin, jossa uiskenteli erimuotoisia isoja kalanvonkaleita ja pikkusinttejä. Kävikö likkain mielessä pyydystäminen saalista asetellessa verkkoon?

Olin valinnut pianokappaleeksi Melartinin Prinsessa Ruusunen- juhlamarssin. Ohjelman ja kahvittelun jälkeen tanssia. Poikain rehtori oli opastanut kohteliaisuutta ja jokainen sai pyörähdellä valssin tahdissa. Voimistelutunnilla opitut askeleet siis tarpeen. Saimme kutsun vastavieraille Valkeakoskelle ”Koskiin” kouluun ja tutustumiskierrokselle Säteri- tuotantolaitokseen. Huvittuneena seurasin, miten tytöt tälläsivät itseään: hiuksiin tupeeraukset, lakat, piippaukset, ripsiin väriä ja taivutusta, koruja, piikkareita...60- luvun tyyliin!

Luokkamme järjesti maksulliset hipat VPK:n talolle ohjelmineen. Toimin jämeränä järjestysmiehenä. Levyjen tahdissa tanssia. Tulot visusti käytettiin luokkaretkemme rahoittamiseen Tukholmaan ja Upsalaan. Tämä oli minun ensimmäinen ulkomaanmatkani. Valokuvaamon kautta kuva henkilötodistukseen, pyöräily naapurikuntaan poliisilaitokselle. Kruunut rahapussiin ja muutamien sanojen kertausta ainakin ”god dag ja tack så mycket.” Sopertelin mielessäni kaupankäyntiin tarvittavia lauseita Åhlensin tavaratalossa. Pienet ostokseni: puolitusinaa ruostumaton teräsruokailuvälineitä, desilitran mitta ja kotoväelle jokaiselle pähkinäsuklaalevy. Kortti lähti Suomeen. Tukholmassa piipahdus entisen naapurin tyttären kotiin iltakahville oikein Volvon kyydissä hurjastellen. Ihmettelin vasemmanpuoleista liikennettä.

Kiva retki Virroille piristi. Osallistuimme kirkonmenoihin, sillä entinen musiikinopettajamme toimi kanttorina siellä. Kauniit maisemat.

Pari kertaa matkustimme kulttuurin pariin Tampereelle viihtymään ammattiteatterin esityksistä Mustalaisruhtinatar ja Viulunsoittaja katolla.

Keväällä koululle majoittautui melko iso teekkariopiskelijoiden joukko professorinsa johdolla, merkitsemään ilmakuvausta varten tilusten rajat. Muistamme valkoiset ristit tonteilla ja lentokoneet kuvaamassa ennen puiden lehtien puhkeamista. Nuorukaisia eniten. Naisopiskelijat opastivat meitä vaikeiden matemaattisten tehtävien ratkaisuissa. Saimme vierailijoista vastusta lentopallossa. Opiskelijat saivat täysylöspidon koululta, me lisätöitä tarjoiluineen.

Koulussamme perinteet olivat tärkeät. Syyslukukaudella oppilaiden muodostama Lucia- tapahtuma, johon opettelimme ”När i den mörka natt...”Lucia- laulun. Syyslukukauden päätöspäivänä aamupäivän tunnit vietettiin joululaulujen merkeissä. Oppilaiden itse oli nähtävä vaivaa tunninpitoonsa. Ruotsinkieliset sanat liitutaululle, kun monistuskoneita ei ollut. Lounaaksi joulupuuro. Lepoa ja valmistautuminen herkulliselle juhla-aterialle, jossa tyypillisen hämäläispitopöydän herkut. Jälkiruokana Luumu-rahkahyytelöä tai Viktorian kiisseliä ja karpalokastiketta. Illalla upea joulujuhla ohjelmineen.

Erityistä, että neljässä kuusijuhlassa kolmasluokkalaiset esittivät luokanvalvojansa ohjaamana Topeliuksen näytelmän.: Lintu sinen, Hyrrä, Prinsessa Ruusunen ja Tuhkimo. Luokkamme esittämässä Tuhkimo- näytelmässä lähes jokaiselle löytyi rooli. Hienot puvut sisaruksille vuokrattiin teatterista. Hovimarsalkalla oli tumma puku ja minulla” Mummana ”äidin surupuku, koristeena valkoinen pitsikaulus. Hiilellä tehostin kulmakarvojani, kun ei ollut juuri muuta kosmetiikkaa. Ikimuistot tästäkin. Juhlan jälkeen torttukahvit ja ajatukset kotiinlähdössä.

Seuraavana aamuna todistusten jako. Koulun pihaan tilatulla isolla pirssillä kiiruhdimme Tampereelle ja siellä hajaannuimme juniin, linja-autoihin kukin kotikonnuilleen joulunviettoon.

Lyhyt joululoma puotipuksuna kukkakaupassa vierähti asiakaspalvelussa ja jouluasetelmia somistaen.

Teksti ja kuvat: Terttu Laitinen
Julkaistu liiton sivuilla 22.12.2022

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.