Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Elämänkaaria ja kuvamuistoja sadan vuoden ajalta, Lohjan pääkirjastossa 3.-30.10.
Tiesitkö, että eläkeläisenä voit hakea tuetulle lomalle?

Tuettuja lomia järjestäviä tahoja on monia, ja tässä niistä muutamia. Voit tutustua hakuehtoihin ja hakemiseen lisää kunkin tahon nettisivulta. Lue lisää

KRELLIn syyskokous ja -juhla pe 10.11.2023 Lappeenrannassa

KRELLIn syyskokous ja syysjuhla perjantaina 10.11.2023. Sammonlahden kirkossa, Hietakallionkatu 7, 53850 LAPPEENRANTA. Lue lisää

Tue kristilliseen arvomaailmaan pohjautuvaa ikäihmisten toimintaa
Paneelikeskustelu 4.10. Tämän päivän ikäihmisten hyvän elämän edellytyksiä

Paneelikeskustelua on mahdollisuus seurata livelähetyksenä Lohjan kaupunginkirjaston kanavalla: Lue lisää

Maksuttomia webinaareja senioreille -Ikäinstituutti

Ikäinstituutti järjestää syksyn aikana maksuttomia webinaareja senioreille.  Lue lisää

Medianurkka

Miten voimme olla mukana auttamassa ja kohtaamassa koululaisia?

Teksti: Hanna Forsgrén-Autio
Julkaistu liiton sivuilla 2.6.2023

THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ei osoita laantumisen merkkejä. Vuoden 2023 kyselyssä 8.–9. luokkalaisista tytöistä 34 prosenttia koki ahdistuneisuutta, pojista yhdeksän prosenttia.

Tytöistä viikoittaista kiusaamista koki 7,5 prosenttia ja pojista 8,6 prosenttia. Pojista yhdeksän prosenttia kertoi kokevansa itsensä yksinäiseksi, tytöistä 21 prosenttia. Luvut ovat hurjia.

Mukana kohtaamassa koululaisia
Mannerheimin lastensuojeluliiton Kylämummit ja -vaarit-toiminta, sekä Kaveritoiminta ovat valmiita keinoja kohtaamiseen.
Näiden lisäksi KRELLIn paikallisyhdistyksillä on toki mahdollisuus aloittaa itse yhteistyötä paikallisen koulun kanssa, vaikkapa eläkeläiskoulukummitoiminnan muodossa. Näin voitaisiin tuoda lasten ja nuorten arkeen lisää kuulevia korvia ja kiireetöntä turvallisen aikuisen läsnäoloa. Eläkeläisten elämänkokemukset antavat hyviä valmiuksia kohtaamiseen.

Ikäpolvien yhteyttä
Tasan kymmenen vuotta sitten vietimme KRELLIssä Ikäpolvien kohtaamisen teemavuotta. Vuonna 2013 vietettiin teemaan liittyen syksyllä ”Näin kun yhdes ollaan”-teemaviikkoa, jonka aikana painotettiin yhteyttä eri sukupolvien kesken. Yhdistykset tekivät yhteistyötä paikallisten päiväkotien ja koulujen kanssa ja kävivät muun muassa kertomassa omasta lapsuudestaan. Voitaisiinko jotain samankaltaista tehdä tulevanakin syksynä? Tämän vuoden 2023 teemana on ”Iloa liikkeellä”, joten ikäpolvien kohtaaminen sopisi oivallisesti myös tuon teeman alle.

Osalle eläkeläisistä kesäaika tuo uudenlaisia kohtaamisia ikäpolvien välille, esimerkiksi lastenlasten kanssa. Nämä kohtaamiset ovat arvokkaita puolin ja toisin.

Lue lisää linkeistä ja ota yhteyttä oman alueesi MLL:n toimijoihin.

Kylämummit ja -vaarit - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Kaveritoiminta - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Linkki kouluterveyskyselyn tuloksiin:

https://thl.fi/fi/-/thl-n-kouluterveyskysely-8.-ja-9.-luokkalaisten-ahdistuneisuus-ei-osoita-laantumisen-merkkeja-koronan-jalkeen-kiusaamista-aiempaa-enemman?redirect=%2Ffi%2F

 

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.