Siirry suoraan sisältöön
Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
"Iloa liikkeellä"-vuosi on parhaillaan käynnissä. Miten teemaa vietetään?

Teemavuosi kannustaa muun muassa liikkumaan ja tuomaan iloa läheisille. Toimintapäivillä 2022 jäsenet ideoivat, että teemavuosi voisi tuoda tullessaan esimerkiksi Iloa liikkeellä-retkiä, liikuntatilaisuuksia, vierailuja hoivakotiin laulamaan tai ulkoiluttamaan ikäihmisiä. Lue lisää

Mukana menossa -radio-ohjelmat marraskuussa 2023

Mukana menossa -ohjelmissa pääset kuulemaan ikäihmisiä koskettavista asioista ja KRELLIn toiminnasta. Ohjelmat toimittaa Päivi Kyyrö. Lue lisää

Ensio Koitto jäi täysorvoksi 8-vuotiaana. Koti löytyi, mutta ikävä jäi.

Ensio Koitto jäi täysorvoksi 8-vuotiaana. Koti löytyi, mutta ikävä jäi. Jumala piti kuitenkin pienestä Ensiosta hyvää huolta. Lue lisää

Mietteitä itsenäisyyspäivänä 2023, Terttu Laitinen

Perheessämme itsenäisyyspäivänä isällä kirkonmenot, seppeleenlasku sankarihaudalla, jossa kunniavartio lippuineen. Kaatuneiden haudoilla suuri joukko valkoisia puuristejä. Lue lisää

Joulu sydämellä-joulukalenterin luukut 1-15

Voit rauhoittua joulutunnelmaan kuuntelemalla KRELLIn Joulu sydämellä-ohjelmia. Ohjelmissa joulumuistojaan kertovat KRELLIn toiminnassa mukana olevat ihmiset. Ohjelmat ovat kestoltaan noin 3 minuuttia. Joulu sydämellä-ohjelmat on toimittanut Päivi Kyyrö vuonna 2019. Lue lisää

Holokaustinäyttely Tuusniemellä Hupelin kristillisessä toimintakeskuksessa

Holokaustin kieltäminen on Suomessa tehty lainvastaiseksi, tilanne Euroopassa ja Israelissa on todella vaikea. Siksi on tärkeää kiinnittää katseemme menneisyyteen. Joku on sanonut seuraavaa: ”Jos emme tunne historiaa, meillä ... Lue lisää

Suomalainen suoraveloitus päättyy- miten laskut maksetaan?

SUOMALAINEN SUORAVELOITUS PÄÄTTYY – MITEN LASKUT MAKSETAAN?

Kotimainen suoraveloitus päättyy Euroopan unionin asetuksella 31.1.2014 mennessä. Suoraveloitus korvataan vähitellen e-laskulla ja suoramaksulla tämän vuoden aikana. Suoraveloituksen päättyminen koskee monia kuluttajia ja yrityksiä. Suoraveloitusta käyttäviä kuluttajia on kolme miljoonaa ja suoraveloitusta käyttäviä aktiivisia laskuttajia noin 37 500.

Pankit ovat tiedottaneet asiakkailleen muutoksesta jo joulu–tammikuussa, mutta asiakkaat saavat kirjeitä laskuttajilta suoraveloituksen loppumisesta pitkin vuotta. Muutos on aiheuttanut huolta asiakkaissa – varsinkin esimerkiksi senioreissa ja muissa erityisryhmissä, joiden voi olla vaikea hoitaa omia päivittäisiä pankkiasioitaan verkkopankeissa.

Kuluttajilla ei syytä huoleen

”Kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan muutoksesta”, vakuuttaa Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

”Suoraveloituksen päättymistä on valmisteltu pitkään, ja huolellisen valmistautumisen tarkoitus on ollut nimenomaan varmistaa asiakkaan kannalta mahdollisimman vaivaton siirtymä. Asiakkaan ei tarvitse tehdä muutoksen eteen mitään, vaan laskuttaja ja pankki hoitavat muutoksen asiakkaan puolesta.”

Jos asiakas on käyttänyt verkkopankkia aktiivisesti, korvautuu suoraveloitus e-laskulla, joka veloitetaan automaattisesti asiakkaan tililtä. Jos asiakkaalla ei ole ollut verkkopankkia aktiivisessa käytössä, suoraveloitus korvautuu uudenlaisella suoramaksulla, jolloin laskuttaja lähettää laskun pankkiin ja pankki maksaa sen automaattisesti eräpäivänä.

Muutos ei vaadi kuluttajilta toimenpiteitä

”Asiakkaan näkökulmasta mikään ei muutu – laskujen automaattinen maksaminen jatkuu joko e-laskuna tai suoramaksuna riippuen siitä, onko asiakas käyttänyt aktiivisesti verkkopankkia”, selventää Finanssialan Keskusliiton kehityspäällikkö Pirjo Ilola.

”Laskuttajan vastuulla on tehdä tekniset muutokset eikä asiakkaan tarvitse siitä huolehtia. Muutos tapahtuu asiakkaan näkökulmasta automaattisesti.”

Muutos alkaa laskuttajalta tulevasta kirjeestä. Asiakas saa kirjeen jokaiselta laskuttajalta, jonka laskuja on maksettu aiemmin suoraveloituksena. Kirjeessä kerrotaan, milloin laskutus muuttuu suoraveloituksesta e-laskuun tai suoramaksuun. Asiakkaalla on kaksi kuukautta aikaa harkita, hyväksyykö muutoksen. Hyväksyminen ei vaadi toimenpiteitä, mutta jos asiakas ei hyväksy muutosta, hänen tulee ottaa yhteys pankkiinsa.

”Kirjeitä saapuu laskuttajilta pitkin vuotta. Jos ystäväsi saa kirjeen eri aikaan kuin sinä, ei ole syytä huoleen. Suoraveloitukset alkavat muuttua e-laskuiksi tai suoramaksuiksi pikku hiljaa”, Ilola kertoo. Viimeiset kirjeet saapuvat marraskuuhun 2013 mennessä. Alkuvuodesta 2014 suomalainen suoraveloitus päättyy.

E-laskujen käyttö lisääntynyt

Suomalaiset käyttävät e-laskua jo nyt ahkerasti. Finanssialan Keskusliiton Säästäminen, luotonkäyttö ja maksaminen 2012 -tutkimuksen mukaan jo 33 prosenttia verkkopankkia käyttävistä suomalaisista saa e-laskuja. Aktiivisimmat e-laskun käyttäjät ovat 25–34 -vuotiaat.

E-lasku yleistyy suoraveloituksen päättymisen myötä, mutta e-laskua voi alkaa käyttää jo nyt. Paperiset laskut voi korvata e-laskulla, jolloin säästää aikaa ja välttää kirjoitusvirheitä. Asiakas voi silti edelleenkin hallita itse, milloin ja miten paljon tililtä laskutetaan. E-laskun käyttöönotosta sovitaan oman pankin kanssa.

 

Lisätietoja:

Pirjo Ilola

Kehityspäällikkö

Finanssialan Keskusliitto

**@**

Puh. 020 793 4255

 

Kristiina Siikala

Viestintäpäällikkö

Finanssialan Keskusliitto

**@**

Puh. 020 793 4273

 

Finanssialan Keskusliitto (FK) on pankkeja, vakuutusyhtiöitä, rahoitusyhtiöitä, arvopaperinvälittäjiä, sijoitusrahastoyhtiöitä sekä finanssialan työnantajia edustava etujärjestö. Osa jäsenistä hoitaa lakisääteisiä sosiaaliturvaan kuuluvia vakuutuksia.
 
FK - JOTTA RAHA RIITTÄISI

Tutustu maksamisen uusiin suuntiin: http://www.fkl.fi/teemasivut/sahkoinen_laskutus/Sivut/default.aspx

 

 

Siirry ajankohtaisten aiheiden linkkeihin.