Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Joulukalenteri - tule mukaan joulunodotukseen!

Tervetuloa mukaan joulunodotukseen Kristillisen Eläkeliiton joulukalenterin kautta. Näille sivuille avautuu joulukuussa joka päivä joulupäivään asti jouluinen kirjoitus menneiltä vuosilta. Lue lisää

Musiikki hoitaa Kuuntele

Mukana menossa – ohjelmasarjaa lähetettiin Radio Deissä  arkiaamuisin syksyllä 2016 Ohjelmat on toimittanut Päivi Kyyrö. Lue lisää

Muuttuva yhteiskunta – muuttuvat palvelut

Teksti ja kuvat: Erkki Vauramo, professori (h.c.), Aalto-yliopiston Sotera-instituutti Lue lisää

Vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa - Kyllikki ja Esko Ojala

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlilla Ryttylässä julkaistiin vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa. Huomionosoituksen saivat Kyllikki ja Esko Ojala. He ovat osoittaneet erityistä aktiivisuutta ja altiutta Kristillisen Eläkeliiton toiminnassa. Lue lisää

Liiton juhlat 2018 -keväällä Jyväskylässä, syksyllä Kauniaisissa

Vuoden 2018 Kristillisen Eläkeliiton kevätjuhlaa vietetään Jyväskylän kristillisellä opistolla la 21.4.2018.  Lue lisää

Lähimmäispalvelu - juuri sinä voit olla arvokas apu

Lähimmäispalvelu on lähimmäisenrakkaudesta lähtevää, vapaaehtoista halua tukea ja auttaa toista ihmistä. Lue lisää

Kansaneläkelaitos – eläkeläisen tuki

Kansaneläkelaitos – tutummin Kela– hoitaa Suomessa asuvien perusturvaa eri elämäntilanteissa. Viralliseksi tehtävänäksi Kelalle on määritetty ”turvata väestön perustoimeentuloa, edistää terveyttä ja tukea itsenäistä seviytymistä eri elämäntilanteissa”. Eläkeläiselle Kelan palveluista tärkein on nimensäkin mukaisesti kansaneläke.

Kansaneläkettä maksetaan jokaiselle 65 vuotta täyttäneelle, jonka työeläke ei ylitä 1302,30 euroa kuukaudessa. Jos kansaneläke ja työeläke jäävät hyvin pieniksi, maksetaan eläkeläiselle lisäksi takuueläkettä, joka varmistaa, että jokainen suomalainen eläkkeensaaja saa eläkettä vähintään 738,82 euroa kuukaudessa.

Ylimääräistä eläkkeen päälle

Eläkkeensaaja voi saada eläkkeen lisäksi monia erilaisia tukia. Tällaisia tukia ovat eläkkeensaajan lapsikorotus, eläkkeensaajan asumistuki, eläkettä saavan hoitotuki, sekä rintamalisä ja ylimääräinen rintamalisä.

Lapsikorotus on 21,97 e/kk jokaista omaa tai puolison alle 16-vuotiasta lasta kohden. Asumistukea voi saada pienituloinen 65 vuotta täyttänyt eläkkeensaaja. Suomessa asuvan keskimääräinen kokonaiseläke 1486 euroa, joka oikeuttaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yksin asuvan eläkeläisen, jonka asumismenot ovat 600 e/kk, saamaan noin 200 euron asumistuen. Oikeus asumistukeen kannattaa tarkistaa lähimmästä Kelasta tai Kelan Internet-sivuilta.

Eläkeläiselle, jonka toimintakyky on heikentynyt sairauden tai vamman takia, voidaan myöntää eläkkeen lisäksi hoitotukea. Hoitotuen määrä on 61,83 e/kk – 325,46 e/kk. Rintamalisän suuruus on 49,22 e/kk ja sitä maksetaan eläkeläiselle, jolla on joko rintamasotilastunnus, rintamapalvelutunnus, rintamatunnus tai veteraanitunnus. Rintamalisää saavat myös miinanraivaustehtäviin vuosina 1945 - 1952 todistettavasti osallistuneet.

Eläke on veronalainen etuus, mutta muut eläkeläisen tuet ovat verotonta tuloa.

Eläkettä Espanjaan

Suomessa ansaittu työeläke maksetaan ulkomaille ilman rajoituksia. Kansaneläke taas maksetaan ulkomaille sen mukaan, mihin maahan eläkkeensaaja muuttaa. Kansaneläke maksetaan normaalisti mm. EU-/ETA-maihin tai Sveitsiin muuttavalle eläkkeensaajalle. Takuueläkettä tai asumistukea ei kuitenkaan makseta ulkomaille muutoin kuin tilapäisen oleskelun aikana.

Normaalia työ- tai kansaneläkettä saava eläkeläinen voi siis huoletta muuttaa halutessaan aurinkoiseen Espanjaan tai kiehtovaan Australiaan eläkepäiviä viettämään. Työ- ja kansaneläkettä maksettiinkin vuonna 2011 Suomesta ulkomaille yhteensä yli 76 000 ihmiselle. Suosituimpia eläkepäivienviettokohteita olivat Ruotsi, Australia, Saksa, sekä Espanja.

Eläkeläiset Kelan konttoreiden vakiasiakkaita

Nykyaikana palvelut siirtyvät yhä enemmän Internetin maailmaan, mutta Kelan tilastojen mukaan eläkeläiset eivät ole vielä ottaneet Internet-palveluita omikseen. Eläkeasioista hoidetaan Internetissä vain reilu prosentti. Tutumpaa useimmille eläkeläisille on hoitaa asiansa Kelan kanssa kirjeitse, toimistossa käymällä tai puhelimitse.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Kristelli-lehdessä 4/2013
Lähteet: www.kela.fi, etuuspäällikkö Pirjo Raute, tilastoryhmän suunnittelija Reeta Pösö.