Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Järjestöpäivä 12.4. klo 9-15 Joensuun Seurakuntakeskuksessa

Tervetuloa järjestöpäivään 12.4. klo 9-15, paikkana Joensuun Seurakuntakeskus, Kirkkokatu 28, 80100 Joensuu.  Lue lisää

Ilmoittaudu keväjuhlaruokailuihin tästä

Ilmoittaudu ruokailuihin TÄSTÄ Lue lisää

Tuotekuvasto 2018 on ilmestynyt!

Yhdistykset voivat tilata materiaalia liiton toimistosta.  Puh. 045 609 3551 tai **@** (arkisin klo 9-15) Lue lisää

Ystävyydenteko-haaste Kristillisen Eläkeliiton jäsenille

Kristillisen Eläkeliiton vuoden 2018 teemana on YSTÄVYYS. Tähän liittyen Kristillinen Eläkeliitto haastaa jäseniään toteuttamaan jonkin ystävyyden teon ja kertomaan siitä meille toimitukseen lyhyen tekstin ja kuvan kera.  Lue lisää

Liiton kevätjuhla 21.4. Jyväskylän kristillisellä opistolla

Vuoden 2018 Kristillisen Eläkeliiton kevätjuhlaa vietetään Jyväskylän kristillisellä opistolla la 21.4.2018.  Lue lisää

Vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa - Kyllikki ja Esko Ojala

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlilla Ryttylässä julkaistiin vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa. Huomionosoituksen saivat Kyllikki ja Esko Ojala. He ovat osoittaneet erityistä aktiivisuutta ja altiutta Kristillisen Eläkeliiton toiminnassa. Lue lisää

Kansaneläkelaitos – eläkeläisen tuki

Kansaneläkelaitos – tutummin Kela– hoitaa Suomessa asuvien perusturvaa eri elämäntilanteissa. Viralliseksi tehtävänäksi Kelalle on määritetty ”turvata väestön perustoimeentuloa, edistää terveyttä ja tukea itsenäistä seviytymistä eri elämäntilanteissa”. Eläkeläiselle Kelan palveluista tärkein on nimensäkin mukaisesti kansaneläke.

Kansaneläkettä maksetaan jokaiselle 65 vuotta täyttäneelle, jonka työeläke ei ylitä 1302,30 euroa kuukaudessa. Jos kansaneläke ja työeläke jäävät hyvin pieniksi, maksetaan eläkeläiselle lisäksi takuueläkettä, joka varmistaa, että jokainen suomalainen eläkkeensaaja saa eläkettä vähintään 738,82 euroa kuukaudessa.

Ylimääräistä eläkkeen päälle

Eläkkeensaaja voi saada eläkkeen lisäksi monia erilaisia tukia. Tällaisia tukia ovat eläkkeensaajan lapsikorotus, eläkkeensaajan asumistuki, eläkettä saavan hoitotuki, sekä rintamalisä ja ylimääräinen rintamalisä.

Lapsikorotus on 21,97 e/kk jokaista omaa tai puolison alle 16-vuotiasta lasta kohden. Asumistukea voi saada pienituloinen 65 vuotta täyttänyt eläkkeensaaja. Suomessa asuvan keskimääräinen kokonaiseläke 1486 euroa, joka oikeuttaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yksin asuvan eläkeläisen, jonka asumismenot ovat 600 e/kk, saamaan noin 200 euron asumistuen. Oikeus asumistukeen kannattaa tarkistaa lähimmästä Kelasta tai Kelan Internet-sivuilta.

Eläkeläiselle, jonka toimintakyky on heikentynyt sairauden tai vamman takia, voidaan myöntää eläkkeen lisäksi hoitotukea. Hoitotuen määrä on 61,83 e/kk – 325,46 e/kk. Rintamalisän suuruus on 49,22 e/kk ja sitä maksetaan eläkeläiselle, jolla on joko rintamasotilastunnus, rintamapalvelutunnus, rintamatunnus tai veteraanitunnus. Rintamalisää saavat myös miinanraivaustehtäviin vuosina 1945 - 1952 todistettavasti osallistuneet.

Eläke on veronalainen etuus, mutta muut eläkeläisen tuet ovat verotonta tuloa.

Eläkettä Espanjaan

Suomessa ansaittu työeläke maksetaan ulkomaille ilman rajoituksia. Kansaneläke taas maksetaan ulkomaille sen mukaan, mihin maahan eläkkeensaaja muuttaa. Kansaneläke maksetaan normaalisti mm. EU-/ETA-maihin tai Sveitsiin muuttavalle eläkkeensaajalle. Takuueläkettä tai asumistukea ei kuitenkaan makseta ulkomaille muutoin kuin tilapäisen oleskelun aikana.

Normaalia työ- tai kansaneläkettä saava eläkeläinen voi siis huoletta muuttaa halutessaan aurinkoiseen Espanjaan tai kiehtovaan Australiaan eläkepäiviä viettämään. Työ- ja kansaneläkettä maksettiinkin vuonna 2011 Suomesta ulkomaille yhteensä yli 76 000 ihmiselle. Suosituimpia eläkepäivienviettokohteita olivat Ruotsi, Australia, Saksa, sekä Espanja.

Eläkeläiset Kelan konttoreiden vakiasiakkaita

Nykyaikana palvelut siirtyvät yhä enemmän Internetin maailmaan, mutta Kelan tilastojen mukaan eläkeläiset eivät ole vielä ottaneet Internet-palveluita omikseen. Eläkeasioista hoidetaan Internetissä vain reilu prosentti. Tutumpaa useimmille eläkeläisille on hoitaa asiansa Kelan kanssa kirjeitse, toimistossa käymällä tai puhelimitse.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Kristelli-lehdessä 4/2013
Lähteet: www.kela.fi, etuuspäällikkö Pirjo Raute, tilastoryhmän suunnittelija Reeta Pösö.