Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Järjestöpäivät Seinäjoella, Joensuussa ja Juvalla

Tervetuloa järjestöpäiville Seinäjoelle, Joensuuhun ja Juvalle Lue lisää

Ilmoittaudu keväjuhlaruokailuihin tästä

Ilmoittaudu ruokailuihin TÄSTÄ Lue lisää

Kristillisten Eläkeläisten virkistäytymisleiri 26. - 29.6. 2018 Hupelissa
Ystävyydenteko-haaste Kristillisen Eläkeliiton jäsenille

Kristillisen Eläkeliiton vuoden 2018 teemana on YSTÄVYYS. Tähän liittyen Kristillinen Eläkeliitto haastaa jäseniään toteuttamaan jonkin ystävyyden teon ja kertomaan siitä meille toimitukseen lyhyen tekstin ja kuvan kera.  Lue lisää

Liiton kevätjuhla 21.4. Jyväskylän kristillisellä opistolla

Vuoden 2018 Kristillisen Eläkeliiton kevätjuhlaa vietetään Jyväskylän kristillisellä opistolla lauantaina 21.4.2018. Sulkulantie 28, Jyväskylä Lue lisää

Vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa - Kyllikki ja Esko Ojala

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlilla Ryttylässä julkaistiin vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa. Huomionosoituksen saivat Kyllikki ja Esko Ojala. He ovat osoittaneet erityistä aktiivisuutta ja altiutta Kristillisen Eläkeliiton toiminnassa. Lue lisää

Suoraveloitus päättyy- Miten maksan laskuni jatkossa?

Teksti: Kristiina Siikala, Finanssialan Keskusliiton viestintäpäällikkö

Laskuja suoraveloituksessa? Tarkkaile postiasi, niin tiedät, kuinka toimia, kun suoraveloitus päättyy tammikuussa.

Suoraveloitus on ollut perinteinen, luotettava ja helppo tapa maksaa laskuja. Tammikuun lopussa suoraveloitus kuitenkin päättyy, kun asiaa koskeva Euroopan unionin asetus astuu voimaan 31.1.2014. Tämä vaatii jokaiselta tähän saakka suoraveloituksen kautta laskuja maksaneelta pientä huolellisuutta, jotta turhilta maksumuistutuksilta tai karhukirjeiltä vältytään, muistuttaa Finanssialan Keskusliitto. Prosessi lähtee käyntiin, kun laskuttajan kirje suoraveloituksen päättymisestä putoaa omaan postilaatikkoon. Siinä laskuttaja kertoo, millaisia laskuja he jatkossa lähettävät, ja milloin muutos tapahtuu. Lasku voi muuttua suoraveloituksesta joko e-laskuksi tai suoramaksuksi. Näitä kirjeitä laskuttajat postittavat syksyn aikana runsaasti. Marraskuuhun mennessä niiden tulisi olla perillä.

Verkkopankin käyttö ratkaisee

Uusi maksutapa määräytyy sen mukaan, onko asiakas käyttänyt verkkopankkia aktiivisesti vai ei. Jos verkkopankkia on käytetty, siirrytään e-laskuihin. Muussa tapauksessa maksut menevät tililtä suoramaksuina, kuten aiemmin suoraveloituksina. E-lasku on verkkopankkiin tuleva sähköinen lasku. Suoraveloitukset muuntuvat e-laskuiksi, jotka maksetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä.  Myös suoramaksun pankki veloittaa tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Molemmat toimivat laskun maksajan näkökulmasta samaan tapaan: jos tilillä on katetta maksut lähtevät automaattisesti eräpäivänä. Asiakas voi kuitenkin harkita asiaa rauhassa ja jos uusi maksutapa ei miellytä, siitä voi kieltäytyä kahden kuukauden aikana. Jos haluaa palata paperisiin laskuihin, tulee olla yhteydessä laskuttajaan. Jos laskuttaja ei tarjoa e-laskua ja suoramaksupalvelua, saat suoraveloituksen tilalle jatkossa tavallisen paperilaskun postitse kotiin.

Tarkkana ilmoitusten ja laskujen kanssa

Syksyn aikana kannattaa tarkkailla laskuihin liittyvää postia ja katsoa, onko kirjeessä ehdotettu muutos itselle sopiva. Jos näin on, ei tarvitse tehdä mitään muuta. Mahdollisten muutostoiveiden kanssa ollaan yhteydessä omaan pankkiin tai laskuttajaan. Koska osa laskuttajista ei siirry e-laskuun ja suoramaksuun, kannattaa tarkkailla postia tavallistakin huolellisemmin. Näissä tapauksissa perinteiset suoraveloitukset muuttuvat takaisin paperilaskuiksi ja suoraveloituksen ennakkoilmoituksen sijaan postilaatikosta tipahtaa tavallinen lasku. Jos lomakkeen otsikossa on sana lasku ja summan kohdalla on maksettava rahamäärä, kyseessä onkin lasku, jonka maksamisesta tulee itse huolehtia.

Toimi näin

1. Lue laskuttajilta tuleva posti huolellisesti.
2. Kun saat maksutavan muutoksesta kertovan kirjeen, katso muuttuvatko laskusi e-laskuiksi tai suoramaksuiksi. Jos hyväksyt ehdotuksen, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos et, ole yhteydessä pankkiisi.
3. Huolehdi, että tililläsi on rahaa laskujen maksuun.  E-laskuista ei tule kotiin ilmoitusta postitse, mutta saapuneista e-laskuista voit halutessasi saada ilmoituksen sähköpostiisi tai tekstiviestillä. Suoramaksuista saat postitse ilmoituksen, jossa kerrotaan, että lasku maksetaan tililtäsi automaattisesti.
4. Tarkkaile suoraveloituksessa olleisiin laskuihin liittyvää postia huolella. Suoraveloitus voi muuttua perinteiseksi paperilaskuksi, jonka maksamisesta tulee huolehtia itse.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Sanastoa

Suoraveloitus
Sopimus, jolla laskuttaja saa veloittaa maksun suoraan asiakkaan tililtä. Päättyy 31.1.2014.

E-lasku
Verkkopankkiin tuleva sähköinen lasku, jonka asiakas voi halutessaan hyväksyä joka kerran erikseen maksettavaksi tai ilmoittaa pankille e-laskujen automaattisesta maksusta. Maksun tietoja ei tarvitse itse näpytellä.

Suoramaksu
Asiakas antaa pankille valtuutuksen maksaa lasku automaattisesti  asiakkaan tililtä. Tulee käyttöön niille, joilla ei ole aktiivisessa käytössä verkkopankkia.

Paperilasku
Perinteisin laskumalli, jossa asiakas saa kirjeenä tilisiirtolomakkeen. Maksun voi maksaa verkkopankissa, automaatilla, pankin maksupalvelukuorella tai konttorissa.

Verkkopankki
Pankin internetissä toimiva järjestelmä, jolla on turvallista hoitaa oman tietokoneen kautta lähes kaikkia raha-asioita, esimerkiksi maksaa laskuja.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Julkaistu Kristelli-lehdessä 4/2013