Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Joulukalenteri - tule mukaan joulunodotukseen!

Tervetuloa mukaan joulunodotukseen Kristillisen Eläkeliiton joulukalenterin kautta. Näille sivuille avautuu joulukuussa joka päivä joulupäivään asti jouluinen kirjoitus menneiltä vuosilta. Lue lisää

Musiikki hoitaa Kuuntele

Mukana menossa – ohjelmasarjaa lähetettiin Radio Deissä  arkiaamuisin syksyllä 2016 Ohjelmat on toimittanut Päivi Kyyrö. Lue lisää

Kuuntele koskettava henkilöhaastattelu - Allan Armas Lindberg

Millaisia syrjintää saivat romanit kokea 70-luvulla?  Koskettava kertomus Allan Armas Linbergin elämästä. Ohjelman toimittaa Päivi Kyyrö Lue lisää

Vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa - Kyllikki ja Esko Ojala

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlilla Ryttylässä julkaistiin vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa. Huomionosoituksen saivat Kyllikki ja Esko Ojala. He ovat osoittaneet erityistä aktiivisuutta ja altiutta Kristillisen Eläkeliiton toiminnassa. Lue lisää

Liiton juhlat 2018 -keväällä Jyväskylässä, syksyllä Kauniaisissa

Vuoden 2018 Kristillisen Eläkeliiton kevätjuhlaa vietetään Jyväskylän kristillisellä opistolla la 21.4.2018.  Lue lisää

Lähimmäispalvelu - juuri sinä voit olla arvokas apu

Lähimmäispalvelu on lähimmäisenrakkaudesta lähtevää, vapaaehtoista halua tukea ja auttaa toista ihmistä. Lue lisää

Onko inhimillisyys kadonnut?

Yhteiskuntatieteiden maisterin Raija Arhon mielestä yksin asuvien vanhusten tilanne on huolestuttava. Välttämättömät palvelut tulisi saada jokaisen ulottuville.

Raija Arho, 76, havahtui yksin asuvien hankalaan tilanteeseen pitäessään keskusteluryhmiä veteraaneille Hopeaniemen kylpylässä. Keskusteluissa selvisi, että monien vanhusten omaiset asuvat kaukana, eikä heillä ole ketään huolehtimassa ja lisäksi palvelut ovat usein hankalasti saatavilla. Kotipalvelun monipuolistaminen voisi olla yksi ratkaisu. Arhon mielestä 10 - 15 minuuttia kestävä kotikäynti ei ole riittävä vaan kotipalvelua tulisi kehittää monipuolisempaan suuntaan.

  • Ihan tämmöiset peruspalvelut; Päästä ruokakauppaan ja päästä apteekkiin. Kaikilla ei ole tietenkään varaa käyttää taksia.

Raija Arho näkisi, että palveluautosta voisi olla hyötyä monelle sairaalle ja yksin asuvalle vanhukselle. Palveluautoja on jo käytössä joissakin kunnissa. Palveluauto voisi käydä vaikka kerran viikossa alueilla, johon ei ole julkista liikennettä.

  • Minun mielestä tähänkin asiaan pitäisi kiinnittää kunnissa huomiota, jos ollaan sillä linjalla, että vanhukset asuvat viimeiseen asti kotona.
  • Juuri kodeissa asuville vanhuksille tämä palveluauto olisi semmoinen, että niiden ei tarvitse dementoituvina tarttua auton rattiin ja pitää viimeiseen asti autoa ja olla tuolla koikkelehtimassa liikenteessä. Minä nimittäin olen tavannut semmoisenkin perheen, jossa isäntä ajoi moottoriteillä dementoituneena eikä tuntenut omaa poikaansa.

Arho on huolissaan palvelujen siirtymisestä internetiin. Vanhukset, joille nykytekniikka on vierasta, jäävät tärkeän tiedon ulkopuolelle. Arho kertoo huomanneensa, että usein kerrotaan uutisissakin tarkempien tietojen löytyvän netistä. Mistä tieto löytyy silloin, kun nettiä ei syystä tai toisesta ole mahdollista käyttää?

  • Eihän nämä yli kahdeksankymppiset ole kaikki oppinut nettiä käyttämään. Ei niillä ole nettiä, eikä verkkopankkia käytössä. Ja monet pankit veloittavat ekstrakuluja, jos ei voi asioida netissä. Millä pieneläkeläinen maksaa tällaisia ekstrakuluja?

Raija Arho toivoisi, että saataisiin kristillisiä palvelukoteja. Hän kertoo kuulleensa tilanteista, joissa vanhuksilla ei ole ollut oikeutta saada kuulla hengellisiä asioita palvelutaloissa, sillä sen on sanottu esimerkiksi häiritsevän muita asukkaita. Monille vanhuksille kristilliset arvot ja Raamatun sana ovat olleet elämän kantava voima. Hengellisten asioiden tulisi saada olla heidän elämässään loppuun asti. Kristillisen palvelukodin kautta tällainen voitaisiin taata.

Raija Arho tahtoisi, että ikääntyvien vahvuudet löydettäisiin ja otettaisiin käyttöön. Hän kertoo aikoinaan tutustuneensa logoterapiaan, tarkoitusterapiaan, ja onkin sitä mieltä, että jokaisessa ikävaiheessa tulisi löytää elämälle joku tarkoitus joka haastaa ja motivoi. Tämä oli myös yksi hänen tavoitteistaan pitäessään Hopeaniemen kylpylässä keskusteluryhmiä veteraaneille. Ihminen tarvitsee tarkoitusta jokaiseen elämänvaiheeseensa, sillä juuri tarkoituksettomuus ajaa yksinäisiä vanhuksia epätoivoisiin tekoihin.

  • En yhtään ihmettele sitä Helsinki Mission tiedotuslehdessä ollutta artikkelia, että kuinka paljon näistä vanhuksista yksinäisyyden takia tekee itsemurhan, kun sinne ei kukaan tule heitä tervehtimään, auttamaan.. että näitten ihmisten asialla minä haluan nyt olla.

Raija Arho puhuu vanhusten hiljaisesta tiedosta, jota tulisi jakaa. Hän kaipaisi esimerkiksi evakkojen muisteluryhmiä.

  • Minä koin, että joillakin oli sitä hiljaista tietoa, mutta missä sitä jakaa, kun muut oli niin kiireisiä, etteivät he ehtineet istahtaakaan tai poikkeamaan.  Missä jakaa sitä? Soittelin Karjalaliittoa myöten, että olisiko tämmöisiä evakkojen muisteluryhmiä, että tällainen olisi joka tarvitsisi muistelukaveria. Joka ikävaiheessa pitäisi löytää tämä.

Teksti: Päivi Kyyrö (julkaistu Kristelli-lehdessä 3/2013)