Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Järjestöpäivät Seinäjoella, Joensuussa ja Juvalla

Tervetuloa järjestöpäiville Seinäjoelle, Joensuuhun ja Juvalle Lue lisää

Ilmoittaudu keväjuhlaruokailuihin tästä

Ilmoittaudu ruokailuihin TÄSTÄ Lue lisää

Kristillisten Eläkeläisten virkistäytymisleiri 26. - 29.6. 2018 Hupelissa
Ystävyydenteko-haaste Kristillisen Eläkeliiton jäsenille

Kristillisen Eläkeliiton vuoden 2018 teemana on YSTÄVYYS. Tähän liittyen Kristillinen Eläkeliitto haastaa jäseniään toteuttamaan jonkin ystävyyden teon ja kertomaan siitä meille toimitukseen lyhyen tekstin ja kuvan kera.  Lue lisää

Liiton kevätjuhla 21.4. Jyväskylän kristillisellä opistolla

Vuoden 2018 Kristillisen Eläkeliiton kevätjuhlaa vietetään Jyväskylän kristillisellä opistolla lauantaina 21.4.2018. Sulkulantie 28, Jyväskylä Lue lisää

Vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa - Kyllikki ja Esko Ojala

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlilla Ryttylässä julkaistiin vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa. Huomionosoituksen saivat Kyllikki ja Esko Ojala. He ovat osoittaneet erityistä aktiivisuutta ja altiutta Kristillisen Eläkeliiton toiminnassa. Lue lisää

Mehiläiskodin joulu - faktoja mehiläisistä ja hunajasta

Kuva: Ensio Koitto

Mehiläiset ovat Luojan suuri lahja ihmiskunnalle. Yhdyskunnan keskeisin yksilö on kuningatar. Kuningasta ei ole. Kaiken työn tekevät tytöt. Poikia ei työnteko kiinnosta. Niitä kutsutaankin kuhnureiksi.

Mehiläisten verkkosilmät on ihmeelliset. Niitä kutsutaan ommatideiksi. Työmehiläisillä on kummassakin silmässä noin 4 500 ommatidiä. Jokaisessa ommatidissä on sarveiskalvo, verkkokartio ja näköhermot. Niillä näkee joka suuntaan, ne on todelliset ihmesilmät. Hunaja on parhaita aineita, mitä luonnossa voi havaita. Se on maailman vanhin makeutusaine. Farao Tutankhamonin hautalöydöt astioineen muun muassa todistavat, että hunajaa käytettiin jo siihen aikaan.

Yleisesti tiedetään, että hunajassa on lähes 200 erilaista aineosaa. Hunaja sisältää hiven - ja kivennäisaineita, B-vitamiineja, antioksidentteja, ainutkertaisia entsyymejä, jotka tuottavat vetyperoksidia. Ne tuhoavat vahingollisia bakteereja. Lisäksi on aromiaineita, proteiineja, aminohappoja ja luonnon sokereita. Tasapainoinen kokonaisuus on koostumus, jollalaista ei luomakunnasta toista löydy. Hunajasta saa nopeasti energiaa. Siinä on runsaasti hiilihydraatteja.

Millainen joulu on mehiläiskodissa?

Mehiläiskodin joulua vietetään ns. talvipallossa. Siinä ollaan lähekkäin, ihan toisissaan kiinni. Kuningatar on keskellä palloa. Siitä pidetään hyvää huolta jouluna ja koko talven ajan.  Se saa erikoisruokaa. Se on estrogeenipitoista ns. emonmaitoa. Sen on oltava hedelmällisessä kunnossa heti kevään tullen. Silloin syntyy uusi sukupolvi, joka saatetaan kesän töitä tekemään. Talvipallossa, sen laitamilla olevat pääsevät vuorollaan myös pallon keskiosaan. En tiedä, ketkä ovat vuorossa jouluna. Ei siinä pallossa ihan horroksessa olla joulunakaan. Siellä ollaan kyllä valveilla.

Joululauluhyrinää saatetaan kuulla. Joululahjoja ei paketoida. Ei lähdetä jouluostoksille. Erikoisia jouluherkkuja ei ole. Ruokalista on sama joulunakin. Valkuaistarve saadaan kerätystä siitepölystä. Ei kirjoiteta ainuttakaan joulukorttia. Ei lauleta Petteri punakuonosta, eikä tontuista. Siellä ei käy joulupukkia. Sen sijaan siellä varaudutaan seuraavaan kevääseen. Sääntömääräinen syyskokous on todennäköisesti jo pidetty. Toimintasuunnitelma vuodelle 2011 on laadittu tarkkaan. En tiedä päätetäänkö talousarviosta. Henkilökysymyksiä ei ole käsitelty. Se on selvää koko ajan. Joulun aikana todennäköisesti uneksitaan uudesta keväästä runsaine mesipaikkoineen. Nähdään unia ihanista kukkapelloista ja kauniista lentoilmoista.

Joulutervehdykset

Ennen joulua, kuusenhakumatkallani käyn toivottelemassa mehiläisilleni ”Hyvää joulua”. Koputan hiljaa pesien reunaan. Vastaukseksi saan hienoista hyrinää. Sieltä toivotetaan isännälle ”Makeaa joulua”. Siellä saatetaan tietää, että joulupöydässäni on myös hunajaa. Minun joulutervehdykseni on toimitettava näin. Se toivotus menee noin sadalle viidellekymmenelle tuhannelle mehiläiselleni. Kesällä niitä oli peräti 400 000. Jos minun pitäisi joulukortti kirjoittaa jokaiselle yksilölle ja ostaa vielä postimerkit, niin Hämeenlinnan posti tukehtuisi. Myöskään joulukuun eläkkeeni ei riittäisi menoihin. Siksi ”Joulukoputus” pesien nurkkaan on pakko tehdä. Ja se tulee paljon halvemmaksi toteuttaa.

Hunaja pohjalla

Jesaja ennusti jo 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää näin: - Sen tähden Herra antaa itse teille merkin:” neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.” Pelkkää maitoa ja hunajaa tämä lapsi saa syödä siihen asti kun hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän. Jes.7:14,15. Tämän ennustuksen toteutuman todistaa meille jouluevankeliumi. Se tapahtui juuri 700 vuotta myöhemmin. Sytytän jouluna mehiläisvahasta tehdyn kynttilän. Toivotan jokaiselle lukijalle ”tosi makeaa joulua”.

Hunajaisin jouluajatuksin

Ensio Koitto
Hämeenlinna

(Julkaistu Kristillinen Eläkeläinen-lehdessä 4/2010)