Etusivu | Tietoa meistä | Yhdistykset | Jäsenille | Medianurkka | Hae
Järjestöpäivät Seinäjoella, Joensuussa ja Juvalla

Tervetuloa järjestöpäiville Seinäjoelle, Joensuuhun ja Juvalle Lue lisää

Ilmoittaudu keväjuhlaruokailuihin tästä

Ilmoittaudu ruokailuihin TÄSTÄ Lue lisää

Kristillisten Eläkeläisten virkistäytymisleiri 26. - 29.6. 2018 Hupelissa
Ystävyydenteko-haaste Kristillisen Eläkeliiton jäsenille

Kristillisen Eläkeliiton vuoden 2018 teemana on YSTÄVYYS. Tähän liittyen Kristillinen Eläkeliitto haastaa jäseniään toteuttamaan jonkin ystävyyden teon ja kertomaan siitä meille toimitukseen lyhyen tekstin ja kuvan kera.  Lue lisää

Liiton kevätjuhla 21.4. Jyväskylän kristillisellä opistolla

Vuoden 2018 Kristillisen Eläkeliiton kevätjuhlaa vietetään Jyväskylän kristillisellä opistolla lauantaina 21.4.2018. Sulkulantie 28, Jyväskylä Lue lisää

Vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa - Kyllikki ja Esko Ojala

Kristillisen Eläkeliiton syysjuhlilla Ryttylässä julkaistiin vuoden 2018 hymymummo ja hymypappa. Huomionosoituksen saivat Kyllikki ja Esko Ojala. He ovat osoittaneet erityistä aktiivisuutta ja altiutta Kristillisen Eläkeliiton toiminnassa. Lue lisää

Näetkö lapsen?

Pidin sylissäni hartiat jännityksestä jäykkänä ensimmäistä kummilastani, lähes vastasyntynyttä vauvaa. En ollut aiemmin hoitanut niin pieniä lapsia. Pelkäsin, että tiputan hänet. Kummilapsen kastejuhlakuvassakin tuo jännitys näkyi minusta. Aikanaan omat lapset opettivat, miten luonnollinen asia syli on. Isosiskot saivat pitää pienintä sylissään aina, kun halusivat. Nelivuotias isosisko kantoi ylpeänä pikkuisinta siskoaan ulkona pihamaalla. Hän osasi tehtävänsä, vaikka isovanhemmat pelkäsivät, että hän pudottaisi vauvan pihamaan kivikolle.

Jumala syntyy pieneksi lapseksi

Joulun aikaan ihmettelen vuosi vuodelta entistä syvemmin, miten Jumala itse astuu alas taivaan korkeuksista ja syntyy pieneksi lapseksi. Hän tulee meitä niin lähelle kuin vain pieni lapsi voi tulla. Jokainen meistä on ollut pieni, kasvanut äidin kohdussa. Niin syvästi on Jumalan Poikakin elänyt ihmisen osan ihan elämän alusta asti.

Liityn mielelläni Anna-Maija Raittilan runoon:

Kun hätä on näin suuri
ei vähempi väkevyys riitä.
Vain Lapsi
joka ei vielä puhu.
Äitinsä helmassa.

Joulussa näyttäytyy Jumalan suuri väkevyys. Se ei saavu luoksemme mahdilla ja voimalla, vaan hiljaa ja hellyydellä. Vielä syvemmin Jumalan voima näkyy pitkäperjantaina ja pääsiäisenä. Jumalan Poika kuolee ristillä. Niin syvästi hän elää ihmisen rinnalla. On läsnä kuolemassakin. Pääsiäisen väkevä viesti kertoo Jeesuksen ylösnousseen. Se viesti on kokonaan uskon varassa - niin vahvoissa kantimissa.

Joulun sanoma todeksi tänään

Joulun viesti on lihaksi tullut sana, rakkaus, joka ei selittele, vaan toimii. Jos Joulun Herra jää vain hyvien puheiden päähenkilöksi, olemme kadottaneet elävän yhteyden Häneen. Viime vuonna kuoli 8, 2 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta nälkään. Se tieto ravistelee minua tänään. Olenko tehnyt riittävästi heidän hyväkseen? Jeesus-lapsi katsoo minua heidän silmillään, ja se katse ei jätä minua rauhaan. Ajattelen myös vanhuksia. Tätini makaa pitkäaikaispotilaana sairaalassa. Hän saa kyllä ruokaa, mutta aina en ole varma, ehtiikö kukaan syöttää häntä tarpeeksi ja riittävän hitaasti. Me elämme ristiriitojen maailmassa. Toisilla on liikaa, toisilla ei ole mitään. Monet kärsivät paljouden keskellä, toiset kuolevat puutteessa. Joulu tekee nämä erot näkyväksi. Missä sinä olet Joulun lapsi, ilon ja valon tuoja? Minä tarvitsen sinua, jotta osaisin asettaa oman elämäni asiat arvojärjestykseen.

Kaikki lahjaa, kaikki lainaa

Pienenä minusta tuntui, että joulun paras kohta on ohitettu, kun paketit oli avattu. Odottaminen vei niin voimat, että jaksoin juuri ja juuri aattoiltaan. Joulun paras lahja on vielä odottamassa. Siinäkin on omistuskirjoitus samassa sijamuodossa kuin joulupaketeissa: ”Minä ilmoitan teille ilosanoman…”, ”Tänään on teille …syntynyt Vapahtaja”, ”Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.”

Minä tarvitsen sinua ihmiseksi tullut Jumala, pieni Jeesus-lapsi, jotta näkisin elämäni lahjana. Jotta näkisin jokaisen ihmisen elämän lahjana.

Joulun tavoittaa lapsen mielellä

Lapsilla ja vanhemmilla ihmisillä on merkillinen yhteys keskenään. Molemmissa taitaa asua lapsenmielisyys. Pieni tyttö oli saanut mummostaan hyvän kaverin. Kun he tapasivat, he leikkivät yhdessä, milloin lähtivät pikkuretkillä eväineen kaikkineen, milloin leikkivät nukeilla. Kerran mummo kysyi lapsenlapseltaan: ”Leikitkö toisen mummosikin kanssa samoja leikkejä?” ”En mä voi. Se toinen mummo on niin aikuinen.”, vastasi tyttö.

Päivi Linnoinen
Pastori
Nurmijärven seurakunta

 

(Julkaistu Kristillinen Eläkeläinen-lehdessä 4/2009)